Seismologii au înregistrat o activizare a focarului Vrancea, România. De la începutul anului 2012, în acest focar s-a înregistrat în medie câte un cutremur pe zi. Două dintre acestea au avut o magnitudine mai mare de 4 grade, a relatat pentru ARENA Ion Ilieş, şeful Centrului de seismolgie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Cercetătorul a precizat că cea mai mare parte a seismelor se produc la o adâncime ce variază între 110 şi 150 de kilometri. „Este greu de prognozat cum va evolua situaţia seismică a acestui focar, dar se poate prespune că în Vrancea se înregistrează o acumulare a energiei tectonice, care este degajată prin cutremure slabe”, a menţionat Ion Ilieş.
Seismologul a precizat că activizarea focarului a fost observată din decembrie 2010, după o perioadă de seismicitate foarte calmă. „Din a doua jumătate a anului 2009 şi până în decembrie 2010 s-a observat o perioadă foarte calmă în Vrancea, când se înregistrau câte 10 cutremure lunare. Din decembrie 2010 numărul de seisme lunare practic s-a dublat”, a spus Ion Ilieş.
ARENA precizează că, potrivit datelor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) de la Bucureşti, în focarul Vrancea s-au produs în ultimele zile trei seisme. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter şi s-a produs joi seara, 19 ianuarie, iar alte două s-au produs vineri şi au avut magnitudinea de 3 şi, respectiv, 2,8 grade.