Select your Top Menu from wp menus

Martor: ”Indicațiile le dădea Șor”

Newsmaker.md a publicat o relatare din procesul de judecată lui Veaceslav Platon în care au fost audiați câțiva martori, printre care și Nani Abașidze, o apropiată a lui Ilan Șor. Înainte de ședință, președinta completului de judecată, Olga Bejenari, a anunțat că deputatul din partea Partidului Șor, Denis Ulanov, care figurează în calitate de martor, nu a putut veni deoarece s-a îmbolnăvit de coronavirus.

După aceasta, instanța a început audierile martorei Nani Abașidze, care a fost adusă forțat la ședința trecută, dar nu a putut fi audiată deoarece avocatul acesteia, Maxim Sidorenco, nu s-a prezentat.

Abașidze a relatat că din anul 2010 a lucrat pentru Ilan Șor și a fost des acasă la acesta. Răspunzând la întrebărilor procurorului, aceasta a afirmat că era directoare a companiei Grand Imobiliare, dar a susținut că nu știa cu ce se ocupă compania și doar semna documentele care îi erau oferite de Ilan Șor. Abașidze a spus că nu ține minte dacă a semnat careva documente privind creditarea companiei.

Procurorul Dumitru Railean a dat citire mărturiilor făcute de Nani Abașidze în anul 2016, când a afirmat că a vizitat băncile din numele Grand Imobiliare. Comentând acestea, în ședința din 5 ianuarie, Nani Abașidze a confirmat că a mers la bănci la indicația lui Ilan Șor, dar nu știe ce documente a semnat acolo.

Martora a afirmat că era directoare doar formal, că avea încredere foarte mare în Ilan Șor și nu își putea imagina că acolo se făcea ceva ilegal.
La întrebările lui Veaceslav Platon, Abașidze a răspuns că nu știa până în prezent că pe conturile companiei pe care o conducea veneau banii din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, din creditul Băncii Naționale, oferit sub garanții guvernamentale.

Abașidze a afirmat că nu știe nici ce documente a semnat în anul 2014, când s-a adresat la Judecătoria Rîșcani din Chișinău, pentru a anula o hotărâre a Băncii Naționale prin care băncilor comerciale din Moldova le era interzis să plaseze mai mult de 15% din mijloacele financiare în țările cu un raiting de creditare mai mic de BBB-/Baa3. Nani Abașidze a afirmat că a aflat despre faptul că a depus o cerere în judecată contra BNM, doar câțiva ani mai târziu, deja când ancheta în acest caz era în derulare.

La întrebarea judecătoarei, Abașidze a răspuns că documentele le semna la indicațiile lui Ilan Șor, despre care a afirmat că nu credea că acesta poate încălca legea.
Nani Abașidze nu a putut explica faptul cum avocatul Maxim Sidorenco a depus în 2014 o cerere în instanța de judecată din numele său, iar acum o reprezintă în acest proces. Veaceaslav Platon și avocații acestuia au mai întrebat-o pe Abașidze, dacă aceasta conștientizează implicarea avocatului său Sidorenco în furtul miliardului.

Abașidze a insistat că nu comunică cu Ilan Șor, dar a confirmat că a fost la Victoriabank, însă nu ține minte în ce an. Aceasta a spus că mers la Victoriabank la solicitarea lui Ilan Șor.