Autoritatile APL au suficiente imputerniciri si pot evita tensiunile sociale locale, daca reactioneaza prompt la adresarile cetatenilor si actioneaza competent in solutionarea problemelor populatiei, conjugandu-si eforturile cu autoritatile de nivel superior si centrale si cu serviciile desconcetrate in teritoriu. Aceste idei s-au cristalizat pe durata dezbaterii radiofonice in direct cu tema: „Puterea locală este puternică sau neputincioasă? Problemele cetatenilor si solutiile APL in cazul exploziilor in cariere si altor actiuni care pot provoca explozii sociale.“
Tema a fost dezbatuta la sfarsitul saptamanii trecute in studioul Radio Orhei de catre primarul orasului, Vitalie Colun, seful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, Tudor Golub si avocatul Valeriu Covaş, care este si reprezentant al Consiliului raional Orhei in instantele de judecata.
O buna parte a emisiunii a fost acordata starii de spirit explozive care s-a creat in randul locuitorilor de pe cateva strazi din centrul orasului. Acestia invoca faptul ca exploziile efectuate timp de peste 2 ani la o cariera de pe dealul Ivanos le zdruncina casele si le acopera de crapaturi. Acum cateva zile, oamenii au protestat in fata Primariei, anuntand atat autoritatile orasenesti, cat si cele raionale ca vor bloca circulatia pe traseul national Orhei-Chisinau in cazul in care nu va fi indeplinita o Decizie a Consiliului orasenesc, prin care exploziile si circulatia transportului greu spre cariera au fost interzise.
Primarul orasului Orhei, Vitalie Colun, s-a referit detaliat la acest caz, facand si o retrospectiva a seriei de actiuni intreprinse de Primarie dupa primirea in anul 2012 a unei plangeri, semnate de 300 de orheieni. Printre ultimele demersuri, raspunsurile la care inca sunt asteptate, se numara sesizarea catre Procuratura si adresarea catre Prim-ministrul, Iurie Leanca, la care a fost solicitata si audienta. Asta, deoarece in luna martie anul curent, Consiliul orasenesc (CO) Orhei cu vot unanim a interzis efectuarea exploziilor in cariera, insa peste putin timp a fost notificat sa abroge acest punct din decizia respectiva, a mentionat Primarul.
Notificarea adresata CO Orhei a fost emisa de Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat. Seful Oficiului, Tudor Golub, a declarat ca a actionat conform buchiei legii, dupa ce a primit o petitie de la antreprenorul vizat, care s-a plans ca administratia orasului ii limiteaya dreptul la activitatea economica. Notificarea a fost respinsa de catre CO, de aceea cazul a fost transmis spre examinare in Contenciosul administrativ. Drept motiv a servit faptul ca alesii locali si-au depasit atributiile punand interdictie pe o activitate care a fost autorizata cu licenta Ministerului Mediului, a explicat seful OTCS.
Avocatul Valeriu Covaş a opinat ca pentru a nu admite neintelegeri intre APL si cetateni si tensiuni sociale care s-ar aplana doar prin decizii judecatoresti, e nevoie ca demnitarii locali si consilierii sa ia mereu pulsul localitatii pe care o administreaza. Autoritatile locale ar trebui sa manifeste mai multa atentie si interes fata de viata cetatenilor simpli si mai multa pricepere in solutionarea problemelor acestora. Si, totodata, sa-si cunoasca mai bine atat responsabilitatile, cat si posibilitatile, a mentionat juristul.
Emisiunea de dezbatere de sambata, 15 iunie, cu tema “”Puterea locală este puternică sau neputincioasă? Problemele cetatenilor si solutiile APL in cazul exploziilor in cariere si altor actiuni care pot provoca explozii sociale” a fost organizata de Radio Orhei in cadrul proiectului ”Sporirea transparenței și responsabilității autorităților prin activități comune ale mass – media și societății civile în Moldova”, implementat de Centrul CONTACT şi Agenţia de Dezvoltare Rurală – Centru (Orhei) cu suportul financiar al Fondului pentru Democraţie al Naţiunilor Unite (UNDEF).