Un proiect investiţional la tabăra de odihnă „Mioriţa” din Ivancea, pentru care cu doi ani în urmă Consiliul raional (CR) Orhei a decis să aloce aproape 2 milioane de lei, stârneşte discordie de aproape o jumătate de an. Actuala conducere a raionului Orhei şi cea a Direcţiei Generale Educaţie (DGE), de care aparţine tabăra, acuză că proiectul nu a fost finalizat. Conducătorii precedenţi şi antreprenorul care a realizat proiectul susţin contrariul.
Denumirea completă a proiectului este “Lucrări de reparare a reţelelor de apeduct şi canalizare cu construcţia staţiei de epurare pentru tabăra “ Mioriţa”şi Şcoala sanatorială”. Iniţiatorii proiectului din anul 2014, explică efectuarea unui complex de lucrări prin faptul că au considerat mai raţional ca, odată cu înlocuirea staţiei de epurare semifuncţionale a taberei cu una nouă, să fie renovate şi sistemele de apă şi canalizare.
Nici includerea Şcolii sanatoriale, care se subordonează Ministerului Sănătăţii, într-un proiect finanţat cu cca 2 mlioane de lei de la bugetul raional, nu a fost întâmplătoare. În legătură cu aceasta s-a făcut auzită dorinţa ca în perspectivă şcoala, care în prezent nu activează, să fie „anexată” la tabără. Cele două instituţii se află într-un loc pitoresc din mijlocul Codrilor, iar tabăra Mioriţa, care ocupă peste 7 ha de pământ, este separată doar printr-un gard de Şcoala sanatorială care, la fel, nu duce lipsă de pământ, mai dispunând şi de o infrastructură atotsezonieră.
Până una-alta, proiectul de la Ivancea se lasă cu bătăi de cap din cauza apropiatului sezon estival. Or, pentru a putea organiza odihna copiilor în timpul vacanţei şcolare mari, “Mioriţa” trebuie să obţină avize pentru totul de ce depinde funcţionarea normală a taberei.
Aşteaptă răspuns, pentru a acţiona în consecinţă
La începutul lunii curente, preşedintele raionului, Tudor Golub, anunţa că, pentru clarificarea situaţiei privind executarea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apeduct, canalizare şi construcţie a unei staţii de epurare la tabăra „Mioriţa”, Procuraturii raionului Orhei i-a fost expediat un demers. Demnitarul a mai ţinut să sublinieze că banii pentru lucrările respective au fost transferaţi încă în luna noiembrie 2014, pe când lucrul a început abia în martie 2015.
Aceste detalii au venit în continuarea unei informaţii care a fost prezentată la prima şedinţă a CR Orhei din acest an de către nou numita şefă a DGE Orhei, Silvia Mustovici, care s-a arătat îngrijorată de faptul că tabăra nu va putea funcţiona în apropiata stagiune estivală.
Peste aproape două săptămâni de la această intervenţie în public, fiind întrebată dacă s-a schimbat ceva în situaţia taberei Mioriţa, Silvia Mustovici a declarat că se aşteaptă răspunsul procurorilor la demersul preşedintelui raionului, pentru a se acţiona în consecinţă. Şefa DGE a mai spus că odihna de vară în tabără ar putea fi compromisă din cauza că încă nu a avut loc recepţia finală a lucrărilor. Antreprenorul care le-a efectuat nu răspunde la apelurle telefonice, iar în noiembrie trecut s-a eschivat să participe la o comisie care s-a deplasat la tabăra Mioriţa, a spus Mustovici.
La Procuratura din Orhei, unde a fost expediat demersul despre tabăra “Mioriţa”, ne-au spus că e mai bine să ne interesăm despre acest caz la Poliţie. Ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie Orhei, Diana Maxim, a confirmat că la începutul acestei săptămâni demersul de la Procuratură a ajuns la Poliţie şi că urmează repartizarea acestuia, după care – examinarea în modul cuvenit.
Antreprenorul a trimis scrisori
Lucrările de reabilitare a reţelelor de apeduct şi canalizare şi de construcţie a staţiei de epurare la Ivancea au fost executate de firma „Concretcons” SRL. Am reuşit să vorbim cu antreprenorul la telefon şi să-i aflăm poziţia în legătură cu criticile ce i se aduc. Valeriu Laşcu a declarat că ar trebui să povestească ore în şir despre cum s-a lucrat la acest obiect şi că e gata să prezinte şi informaţii în scris. Acesta a spus că a trimis scrisori tuturor decidenţilor şi că aşteaptă ca în timpul apropiat să aibă loc recepţia lucrărilor, despre care afirmă că le-a executat în corespundere cu angajamentele contractuale. În ce priveşte comisia din luna noiembrie trecut la care, potrivit DGE nu s-a prezentat, antreprenorul afirmă că nu a fost anunţat despre aceasta.
Laşcu s-a arătat încrezător că nici procuratura, nici poliţia nu au motive de a-i imputa fapte condamnabile şi că restul “ sunt vorbe din piaţa centrală”. În timpul discuţiei, interlocutorul s-a arătat mai indispus de faptul că nu ar avea cui să predea obiectele şi lucrările despre care spune că le-a îndeplinit pe deplin şi calitativ. Pentru că, potrivit acestuia, exploatarea unor instalaţii performante necesită specialişti pe potrivă.
Volume îndeplinite, dar nu fără de abateri
Volumele, prevăzute în contractul pentru lucrările de la Ivancea sunt îndeplinite, confirmă Ion Cocârlă, care de curând a fost numit în funcţia de şef al Secţiei Construcţii, Gospodărie comunală şi Drumuri din cadrul CR Orhei. Acesta vorbeşte însă şi despre unele “greşeli”. Conform proiectului, trebuiau să fie plombate locurile din trotuare unde s-au făcut săpături pentru reţeaua de canalizare şi să fie instalată o staţie de epurare de o capacitate anumită. În schimb, antreprenorul a asfaltat o porţiune continuă de trotuar şi a instalat o staţie de epurare de o capacitate mai mare.
Aceste abateri de la proiect sunt indicate şi în informaţia prin care DGE a sesizat la începutul lunii curente conducerea raionului. Detalii, AICI În sesizare sunt incluse 7 puncte, printre cele mai serioase fiind faptul că antreprenorul, contrar proiectului, a montat în locul unei staţii de epurare cu volumul de 12 m3, o staţie de 50 m3, iar proiectantul refuză să modifice proiectul. Valeriu Laşcu, pe care l-am întrebat de ce a făcut o schimbare, despre care se spune că a plătit-o din cont propriu cu 150 mii lei, a declarat că atunci când efectua lucrările, în Moldova nu era de găsit staţia de capacitatea proiectată.
Unele concluzii competente
Până la momentul de faţă sunt cunoscute concluziile câtorva instituţii care au competenţa de a controla şi a se expune în astfel de cazuri cum e cel de la tabăra “Mioriţa”.
Cea mai recentă concluzie aparţine Centrului de Sănătate Publică Orhei care într-o prescripţie de la începutul lunii curente notează că evaluarea activităţii taberei în sezonul estival precedent a scos în vileag o serie de încălcări în exploatarea sistemelor de apeduct şi canalizare. Totodată, în prescripţie se menţionează că lucrările la staţia de epurare nu au fost finalizate. Detalii, AICI
La sfârşitul anului trecut, Curtea de Conturi care a efectuat un audit al exercițiului bugetar și gestionării patrimoniului public în raionul Orhei pe perioada anului 2014, a relevat în raportul său că proiectarea, amplasarea și punerea în funcțiune a stației de epurare la tabăra de odihnă „Miorița” s-a realizat în lipsa avizului Expertizei ecologice de stat asupra documentației de proiect elaborate în modul stabilit. Detalii, AICII
Ceva mai înainte, Inspecţia de Stat în Construcţii ar fi constatat că “Concretcons” SRL a admis exagerări financiare la lucrările de reabilitare a reţelelor de apă şi canal şi de construcţie a staţiei de epurare în suma de peste 378 de mii de lei Detalii, AICI
E nevoie de încă vreo 2 milioane de lei
Faptul că în 2015 Inspecţia în Construcţii a efectuat un control al îndeplinirii lucrărilor la Ivancea este confrimat de către Gheorghe Ştirbu, care până de curând a fost şef al Secţiei Construcţii a CR Orhei. Ştirbu continuă să lucreze în aceeaşi secţie şi cunoaşte bine cum s-au desfăşurat lucrările pe care le-a monitorizat la modul nemijlocit. Acesta spune că Inspecţia intr-adevăr a avut o serie de obiecţii, dar antreprenorul a înlăturat neregulile şi a îndeplinit tot ce era prevăzut conform devizului de cheltuieli. Potrivit lui Ştirbu, trotuareşe nu au fost plombate din cauza unui volum prea mare de lucru constatat în raport cu devizul de cheltuieli. Asta din cauza că antreprenorul nu a putut efectua săpăturile cu tehnica uşoară prevăzută de proiect, iar tehnica grea a adus distrugeri mai mari trotuarelor pietonale vechi şi deja uzate. Aşa că, cu aprobarea preşedintelui raionului, în loc de plombarea unei suprafeţe totale de peste 300 m pătraţi, s-a făcut asfaltarea a peste 400 m2 de trotuar. De fapt, trotuarele ar trebui reparate normal în cadrul unui proiect de amenajare a taberei care va costa încă vreo 2 milioane de lei, estimează funcţionarul .
Ştirbu susţine că, oricum, obiectul trebuie recepţionat pentru ca tabăra să poată activa în vara care vine, mai ales că staţia de epurare a funcţionat pe durata verii trecute. Totuşi, Concretconstruct SRL ar mai avea un lucru de făcut chiar acum – să betoneze în jurul capacelor fântânilor de canalizare.
Cum a câştigat? Ca şi alţii – prin concurs!
Actualul preşedinte al raionului Orhei, Tudor Golub, şi unii consilieri raionali nu o dată şi-au exprimat nedumerirea că de relizarea proiectului de la Ivancea s-a ocupat firma Concretcons SRL. Preşedintele de odinioară al raionului, Ion Ştefârţă, susţine însă că acest agent eonomic a câştigat competiţia cu alţi 3 ofertanţi care au participat la licitaţia publică privind achiziţia lucrărilor, ţinându-se seama şi de oferta de preţ mai mică.
Concursul a avut loc la mijlocul verii anului 2014, iar castigatorul implinise atunci 1 an de la fondare. Detalii, AICI. Autoritate contractantă a fost în acest caz Direcţia Învăţământ Tineret şi Sport Orhei (în prezent – Direcţia Generală Educaţie), care la acel moment era condusă de Eudochia Ştefârţă – soţia fostului preşedinte de raion.
Actuala şefă a DGE, Silvia Mustovici, spune că nu cunoaşte prea multe despre licitaţia de la mijlocul anului 2014 şi că persoana care se ocupa de aceasta nemijlocit nu mai lucrează la Direcţie.Detalii, AICI şi AICI Mustovici a declarat că dispune doar de unele acte privind trasferurile băneşti şi de unele procese verbale de recepţie a lucrărilor care sunt datate cu luna decembrie 2014. Detalii, AICI şi AICI
Update, 25.03.16: După publicarea acestui material, am fost contactaţi de un alt reprezentant al antreprenorului, conducătorul Alexandru Paladi, care a ţinut sa ne expedieze un text întitulat „Răspuns la discordiile inventate de jumătate de an față de Antreprenorul SRL ”Concretcons”. Detalii, AICI si AICI
Vara trecută „Mioriţa” a activat. Ce va face la vară?
Firma” Concretcons” SRL a lucrat la tabăra „Mioriţa” în perioada septembrie 2014-mai 2015. La reţelele de apă şi canalizaţie au fost conectate duşurille, bazinul de înot, unul din cele două WC -uri din curte, acestea fiind deja exploatate pe durata actitivităţii taberei din vara trecută. Despre aceasta ne-a relatat Silvia Bronicean, directoarea instituţiei, în timp ce ne aflam la Ivancea pentru a ne documenta cu situaţia la faţa locului.
Directoarea a spus că nu dispune de careva documentaţie de proiect şi nu ştie ce lungime are sistemul de apă şi canalizare, dar că a numărat peste 60 de fântâni ale reţelelor care trec pe teritoriul taberei. Staţia de epurare care măsoară vreo 11 metri în lungime şi este îngropată la o adâncime de 4 metri, se află aproape de Şcoala sanatorială, dar la o distanţă considerabilă de „Mioriţa”.
Silvia Bronicean spune că, în general, se bucură că mai ales problema staţiei de epurare şi a canalizaţiei a fost rezolvată, chiar dacă starea trotuarelor e departe de cum ar trebui să fie. Directoarea se nelinişteşte că din cauza deficientelor legate de recepţia finală ar putea apărea probleme cu deschiderea sezonului estival. Ea crede că dacă antreprenorul venea cu explicaţiile necesare în faţa membrilor celor trei comisii care au inspectat lucrările toamna trecută, animozităţile erau deja depăşite.
De notat că în acest an tabăra „Mioriţa”, unde în 1986 a început construcţia primelor căsuţe destinate odihnei copiilor, rotungeşte 30 de ani de la întemeiere. Acum, în tabără sunt 30 de căsuţe din lemn în două niveluri, unde într-o tură pot fi cazaţi în jur de 300 de copii.