La baza conflictelor dintre forţele politice din autonomia Gagauză ar sta o rivalitate mai veche între Mihai Formuzal, despre care se spune că ar fi susţinut de PLDM şi primarul de Comrat Nicolae Dudoglo, liderul mişcării „Noua Găgăuzie” care a aderat la PD. Adunarea populară a încercat de mai multe ori să-l demită pe Mihail Formuzal însă fără succes.
În opinia analistului din Găgăuzia, Veaceaslav Crăciun deocamdată nu este limpede dacă moţiunea de cenzură contra lui Mihail Formuzal de la sfârşitul săptămânii trecute a fost adoptată în condiţii legale:
„Procedura de demitere a başcanului este prevăzută în două legi. În legea despre autonomia Găgăuziei votată de Parlamentul Republicii Moldova este prevăzut că ar fi necesar 2/3 din numărul de deputaţi. În cea de-a doua lege, care reprezintă un fel de constituţie locală, nu este indicat numărul necesar de voturi. Evident că este o imperfecţiune a legislaţiei. Sigur că vor urma multe polemici şi interpretări. Pe de altă parte, Adunarea Populară nu a adoptat corect această rezoluţie privind moţiunea de cenzură, astfel ea are o valoare juridică nulă. Acolo e indicat că decizia intră în vigoare din momentul adoptării, când de fapt asemenea decizii trebuie să intre în vigoare după publicarea în monitorul oficial din regiune. Prin urmare, din punct de vedere juridic ar exista argumente că această decizie are valoare nulă.”
sursa: national.md
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…