Kroll: s-au găsit dovezi care sugerează că Ilan Shor era unul din beneficiari, dacă nu singurul beneficiar al situației de la cele trei bănci falimentate

Sinteza celui de-al doilea raport Kroll a fost publicată astăzi de Banca Naționala. Documentul de 57 de pagini descrie mai multe mecanizme și scheme prin care au fost devalizate Banca Socială, Unibank și Banca de Economii în perioada 2012-2014, fără a publica nume concrete sau denumiri de companii și bănci. Totuși în raport apare de câteva ori și numele primarului de Orhei, Ilan Șor (Shor).
Documentul spune că au fost găsite dovezi ce sugerează că Ilan Shor, companiile și persoanele afilitate cu el („grupul Shor”) sunt implicate  în coordonarea activităților ce au dus la falimentul băncilor. Mai mult raportul spune că probele sugerează că Ilan Shor era unul dintre, dacă nu singurul beneficiar.
Printre altele raportul arată că unele conturi deschise la o bancă din Letonia, prin care s-au scos banii din Moldova era afiliat cu/sau controlat de Grupul Shor și că Ilan Shor a interacționat direct cu banca respective și a oferit explicații presupuse, privind mai multe conturi și milioanele de dolari care au trecut prin ele.

Fondurile obținute de companiile din Grupul Shor, ar fi fost spălate printr-un proces minuțios coordonat, printr-o rețea de companii conectate și bănci din Letonia, aparant coordonate de Ilan Shor, înainte de a fi îmrpăștiate în numeroase conturi bancare din diferite jurisdicții.

O analiză a documentelor electronice obținute de la cele trei bănci falimentate arată că pe parcursul anului 2014, angajații implicați în procesul de creditare la BEM și Bancsa Socială, comunicau cu reprezentanții solicitanților de credite, adresele cărora conțineau domenul “@shorholding.com”.  Cu toate acestea, angajații BEM au declarat că ei nu suspectau faptul că împrumută companiile care erau deținute de Ilan Shor.

Primarul de Orhei , Ilan Shor a fost condamnat la mijlocul anului de prima instanță la 7,5 ani de închisoare într-un dosar legat de devalizarea celor trei bănci. Acesta se află la libertate, până la pronunțarea unei sentințe definitive de Curtea de Apel Chișinău, iar după luni bune, dosarul încă nici nu a ajuns în procedura de apel.
Anterior Ilan Shor se declara absolut nevinovat și a respins orice acuzație de implicare în frauda bancară, afirmând că nici un ban din suma fraudată nu a ajuns la el.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

4 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

5 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

6 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

3 săptămâni ago