Select your Top Menu from wp menus

Kroll: s-au găsit dovezi care sugerează că Ilan Shor era unul din beneficiari, dacă nu singurul beneficiar al situației de la cele trei bănci falimentate

Sinteza celui de-al doilea raport Kroll a fost publicată astăzi de Banca Naționala. Documentul de 57 de pagini descrie mai multe mecanizme și scheme prin care au fost devalizate Banca Socială, Unibank și Banca de Economii în perioada 2012-2014, fără a publica nume concrete sau denumiri de companii și bănci. Totuși în raport apare de câteva ori și numele primarului de Orhei, Ilan Șor (Shor).
Documentul spune că au fost găsite dovezi ce sugerează că Ilan Shor, companiile și persoanele afilitate cu el („grupul Shor”) sunt implicate  în coordonarea activităților ce au dus la falimentul băncilor. Mai mult raportul spune că probele sugerează că Ilan Shor era unul dintre, dacă nu singurul beneficiar.
Printre altele raportul arată că unele conturi deschise la o bancă din Letonia, prin care s-au scos banii din Moldova era afiliat cu/sau controlat de Grupul Shor și că Ilan Shor a interacționat direct cu banca respective și a oferit explicații presupuse, privind mai multe conturi și milioanele de dolari care au trecut prin ele.

Fondurile obținute de companiile din Grupul Shor, ar fi fost spălate printr-un proces minuțios coordonat, printr-o rețea de companii conectate și bănci din Letonia, aparant coordonate de Ilan Shor, înainte de a fi îmrpăștiate în numeroase conturi bancare din diferite jurisdicții.

O analiză a documentelor electronice obținute de la cele trei bănci falimentate arată că pe parcursul anului 2014, angajații implicați în procesul de creditare la BEM și Bancsa Socială, comunicau cu reprezentanții solicitanților de credite, adresele cărora conțineau domenul “@shorholding.com”.  Cu toate acestea, angajații BEM au declarat că ei nu suspectau faptul că împrumută companiile care erau deținute de Ilan Shor.

Primarul de Orhei , Ilan Shor a fost condamnat la mijlocul anului de prima instanță la 7,5 ani de închisoare într-un dosar legat de devalizarea celor trei bănci. Acesta se află la libertate, până la pronunțarea unei sentințe definitive de Curtea de Apel Chișinău, iar după luni bune, dosarul încă nici nu a ajuns în procedura de apel.
Anterior Ilan Shor se declara absolut nevinovat și a respins orice acuzație de implicare în frauda bancară, afirmând că nici un ban din suma fraudată nu a ajuns la el.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/kroll-s-au-gasit-dovezi-care-sugereaza-ca-ilan-shor-era-unul-din-beneficiari-daca-nu-singurul-beneficiar-al-situatiei-de-la-cele-trei-banci-falimentate/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19