Președintele României Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind acreditarea lui Daniel Ioniță în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova.
Pe 7 aprilie, președintele Klaus Iohannis a aprobat propunerile privind acreditarea a 19 ambasadori ai României, între care şi Daniel Ioniță.
Acesta a primit aviz favorabil din partea comisiilor de politică externă ale Parlamentului român tot în aprilie.
Daniel Ioniţă este diplomat de carieră. Şi-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la ataşat la ministru plenipotențiar.
Din decembrie 2006 până în septembrie 2010 a asigurat conducerea Direcţiei NATO. A răspuns de agenda politică a Summit-ului NATO de la Bucureşti şi a fost membru al delegaţiilor oficiale ale României la ultimele trei evenimente la vârf ale Alianţei (Bucureşti 2008, Strasbourg-Kehl 2009 şi Lisabona 2010), precum şi la Summit-ul OSCE de la Astana (decembrie 2010). A efectuat misiuni diplomatice la Bruxelles şi Stockholm, în această ultimă locaţie în funcţia de adjunct al Ambasadorului.
A fost decorat de doi Preşedinţi ai României cu: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer în martie 2013; cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2008; cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în decembrie 2002. În luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit „Crucea Nordului”, care reprezintă cea mai înaltă distincţie pentru mireni.