Select your Top Menu from wp menus

Jefuirea lumii – guverne si banci fara greata de razboi

Goana dupa materii prime si piete, pe un Pamant limitat. In continua cautare de noi resurse care sa acopere nevoi si sa aduca bani, guvernele, bancile si organizatiile internationale nu se dau inapoi nici in fata conflictelor armate. Un razboi e propice pentru industria de armament, dar si un business bun pentru banci. Iar „escapadele politice” sunt, pana la urma, platite de contribuabilii la buget si depunatorii la banci. Ideea este sustinuta de Michael Maier, autorul bestseller-ului „Jefuirea lumii – cum elitele financiare pun la cale desproprietarirea noastra”.

Criza financiara globala a atins politicul si a zguduit structurile de stat si sociale ale multor state, chiar daca unele „gunoaie” au fost temporar maturate sub pres. Ca urmare a crizei, tot mai multe guverne si state sunt preocupate sa dobandeasca, sau dimpotriva, sa isi conserve accesul privilegiat la resurse din ce in ce mai pretioase: pamant, materii prime, energie.
Noua carte „Jefuirea lumii” de Michael Maier, editorul publicatiei economice Deutsche Wirtschafts Nachrichten, este extrem de „contemporana”. Maier se refera in carte la toti actorii de pe scena deciziilor si rolurile lor: guverne, partide, banci, institute financiare si concerne. El face o defalcare istorica a actualei situatii financiare si a „crizei datoriilor”, aratand de ce cetateanul trebuie „sa se trezeasca, sa se opuna, sa se fereasca”.

Caci evenimentele o demonstreaza: mereu in cautare de solutii si de scuze pentru rateurile lor, guvernele si institutele financiare nu exclud din calculele lor actiunile razboinice. Un conflict militar da impuls industriei de armament si altor furnizori implicati, mentine locuri de munca si creeaza datorii care trebuie platite la banci.

Evenimentele ultimelor luni legate de conflictul din Ucraina au demonstrat ca „zgomotul razboiului” nu le este unora atat de neplacut. Iar daca UE, a carei piatra de temelie a fost si este pacifismul, caci doar cateva decenii o despart de ultimul mare razboi din care Europa a iesit praf, intre SUA si Rusia „boxul” se duce cu manusi din ce in ce mai subtiri.

In descrierea oferita de editura cartii se spune: „Pe nesimtite pentru opinia publica, o clica internationala de politicieni, lobby-isti, bancheri si manageri conduc pradarea lumii. Se naste astfel, o dominatie globala de tip feudal Bogatiile lumii ajung la o grupare mica, din interiorul sistemului financiar. Iar guvernele vor sa se numere printre profitori si ii silesc pe cetateni la noi si noi sacrificii”.

„Sprijinite de organizatii lipsite de transparenta ca Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Banca de Reglementari Internationale si bancile nationale, guvernele jefuiesc avutul privat si renunta la solidaritatea cu adevaratii nevoiasi. Oceane de bani fara valoare inunda mapamondul, in timp ce fluxurile globale de capital se sustrag controlului democratic. Dreptul este incalcat dupa voie. Capriciul este noua ideologie. Bunul simt a devenit un cuvant strain.”

Michael Maier insusi arata cum tentatia banului de hartie a devenit irezistibila pentru guverne, care „cred ca isi pot respecta promisiunile producand tot mai multi bani fara valoare”. Dat fiind faptul ca ciclul flux-reflux, asa-zisul boom-and-bust in cadrul caruia se invart multi politicieni este de doar patru ani, intre doua alegeri, promisiunile sunt din ce in ce mai umflate si mai goale de sens.

De aceea autorul crede ca birocratia, ca „procedura pedanta de mentinere a unor reguli”, nu e neaparat o povara si nici de neinteles, dupa cum o percep multi. Regulile si legea ii apara pe cetateni „impotriva bunului-plac despotic”. Maier pledeaza pentru un stat suplu, dar nu slab. Pentru un stat in care cetateanul sa se simta protejat si reprezentat. El sustine ideea democratiei directe si a limitarii „stapanirii de partid”, in contextul in care unele partide au devenit „stat in stat”.

Michael Maier (n. 1958 la Klagenfurt, Austria) e jurnalist si antreprenor IT. A fost redactor-sef la ziarul vienez Die Presse, dar a lucrat si pentru presa germana (Berliner Zeitung, Stern). In anul 2000, el a fondat ziarul online Netzeitung, iar mai tarziu BF Blogform Social Media GmbH, care editeaza mai multe ziare online, cu profil economic si comunitar, ca si, din 2006, Readers-Edition, o platforma de jurnalism cetatenesc. In 2008 i-a aparut la Pendo-Verlag Munchen si Zurich cartea „Primele zile ale viitorului. Cum ne schimbam gandirea si cum putem schimba lumea prin Internet.”

sursa: hotnews.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/jefuirea-lumii-guverne-si-banci-fara-greata-de-razboi/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19