Categories: ExterneȘtiri

Japonia va rămâne, temporar, fără energie nucleară

Japonia rămâne fără energie nucleară începând de sâmbătă. Ultimul reactor în funcţiune va fi oprit pentru lucrări de întreţinere, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate,numai unul din cele 50 de reactoare din Japonia mai funcţionează în prezent – la centrala de la Tomari din Hokkaido , dar şi acesta trebuie oprit pentru lucrări de întreţinere de rutină, care vor dura peste 70 de zile. La capătul acestora, operatorul Hokkaido Electric Power Co. speră să repornească reactorul, soluţie probabilă, dar nu sigură: niciunul din reactoarele oprite pentru control după dezastrul de la centrala Fikushima – cu patru reactoare din cele şase afectate de seismul şi valul tsunami din 11 martie 2011 – nu a fost repus în funcţiune.

Companiile regionale de electricitate fac presiuni asupra autorităţilor pentru a forţa repunerea în funcţiune a reactoarelor, argumentând că există riscul penuriei de curent electric în perioadele toride de vară.

Angel Gurria, șeful OECD, a recomandat Japoniei să relanseze exploatarea reactoarelor nucleare a căror securitate se confirmă, evocând riscurile economice ale unei cantităţi insuficiente de curent.

Guvernul premierului Yoshihiko Noda afirmă că două reactoare de la centrala Oi răspund exigenţelor de securitate şi pot fi repuse în funcţiune, dar opoziţia publică faţă de energia nucleară s-a intensificat, iar autorităţile regionale sunt reticente.

Înainte de accident, Japonia avea o capacitate de producţie nucleară care acoperea 25-30% din nevoia de electricitate a ţării.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

2 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

2 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

2 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

2 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

2 zile ago