Știrea zilei e legată de răspunsul dat de fostul premier Ion Sturza atacurilor la care a fost supus in ultimele zile din partea PD și a liderului Marian Lupu, după ce s-a spus că omul de afaceri ar putea prelua din nou șefia guvernului de la Chişinau. Ion Sturza a prognozat ca vineri 17 decembrie 2015 Republica Moldova va avea un nou premier, Iurie Leancă. Într-un interviul acordat Europei libere Ion Sturza răspunde și la alte întrebări.
Europa Liberă: Sunt două mesaje care vin către dumneavoastră. Pe de o parte, unii vă cer cu insistență să vă implicați în politică, să fie depășită această criză politică și să fie scoasă Moldova din prăpastia în care a ajuns. Alții vă arată din deget și chiar vă spun cu text deschis că ați putea avea probleme.
Ion Sturza: „Eu cred că în majoritate sunt cei care cer de la mine o implicare. Cei care îmi dau din deget sunt în minoritate. Dar eu nu pot să o desconsider, bineînțeles, pentru că această minoritate are majoritatea în Parlament și de ea depinde votarea unui guvern. Noi nu trebuie să forțăm lucrurile. Trebuie să fim absolut realiști. Un prim-ministru, care chiar dacă ar fi impus și votat, fără suport politic, este o fantomă. Țara are nevoie de legi, are nevoie de reforme, are nevoie de decizii colective foarte importante și nu le poate lua de unul singur chiar dacă e un prim-ministru.”
Europa Liberă: Ion Sturza poate fi o persoană șantajabilă?
Ion Sturza: „Categoric nu. Categoric nu. Ați văzut ceea ce a apărut în ultimul timp…”
Europa Liberă: Chiar și presa din România publică repetat o parte din articolele de altă dată, pe care le preia mass-media de aici de la Chișinău.
Ion Sturza: „Nu e un mare secret de unde au apărut și de ce au apărut. Acesta e un proces absolut normal politic. Atunci când te dai cu părerea în legătură cu o temă sau alta, te expui anumitor riscuri. Este absolut evident lucrul acesta. Și eu sunt conștient și gata să răspund la toate întrebările. Dar fantomele anilor ʾ90 cu securitatea, cu alte lucruri nu ar trebui depusă atâta trudă. Pot să treacă pe la Kentford, unde este astăzi centrul de comandă al lui Iurie Roșca și să ia vreo două cărți, cum ar fi cartea „albă” a corupției, și acolo găsesc toate aceste informații pe care pretind unii că le-au descoperit în arhive.”
Europa Liberă: Dar de ce persistă acest șantaj politic în Republica Moldova, mai ales atunci când se încearcă să fie aduse la putere alte persoane?
Ion Sturza: „Nu e un lucru specific doar Republicii Moldova, nu e un fenomen moldovenesc. Întotdeauna a existat așa ceva. Întotdeauna s-au utilizat tehnologii de bruiere a persoanelor care au un impact în spațiul public. Eu sunt conștient de asta, pentru mine nu e o problemă. Sunt un pic întristat de calitatea oamenilor care mă atacă. Dacă ar fi oameni de valoare, dacă ar fi jurnaliști care chiar au un impact și sunt auziți de opinia publică, atunci mi-aș da întrebări, dar așa nu merită…”
Europa Liberă: Dar chiar credeți că undeva pot fi stocate dosare, cu filme compromițătoare, cu alte materiale?
Ion Sturza: „Eu nu cred, eu știu. Din păcate, politicienii care au fost în spațiul public nu au avut grijă de reputația lor, au considerat că lucrurile vor rămâne neschimbate, că ei controlează situația, că cineva le vrea doar binele. Nu au avut discernământ și prudență în comportament. La mijloc mai e și sărăcia noastră, e și specificul nostru local, lăcomia noastră, dorința de a fi în rând cu lumea, de a avea o casă luxoasă, o masă bogată. Slăbiciunile politicienilor au fost intens urmărite, fixate și astăzi vor deveni o problemă pentru foarte mulți oameni din Republica Moldova care real sunt șantajabili.”
Europa Liberă: Proiectul Republica Moldova a eșuat? A ajuns Republica Moldova să fie un stat falit?
Ion Sturza: „Dacă analizăm la rece ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp în Republica Moldova, tot mai mult mă bântuie gândul că ne transformăm într-o Somalie a Europei. Am spus astăzi că la apelul meu au răspuns foarte mulți oameni de calitate, doar că majoritatea dintre ei sunt și mai sceptici față de Republica Moldova decât mine. Și consideră că un proces politic lent, clasic, de rutină, în care am perpetua ceea ce avem de fapt toţi aceşti 25 de ani, ar agrava şi mai mult situaţia. Reînvierea pe criterii de profesionism, integritate poate să se întâmple, mai degrabă, prin impunere forţată, violentă din partea societăţii decât printr-un proces care se va naşte din interiorul clasei politice. Să o spunem sincer: războiul lor nu e războiul nostru, al cetăţenilor, şi nu avem noi nimic comun cu aceasta. Dar când se va conştientiza că războiul lor nu e războiul nostru, atunci poate începe cel adevărat, ceea ce poate fi foarte regretabil.”
Europa Liberă: Unirea Moldovei cu România ar rezolva problemele statului moldav?
Ion Sturza: „Dacă Republica Moldova ar veni din poziţia în care este astăzi, un stat semieşuat, cu o economie degradată, cu corupţie şi crimă organizată, nefuncţional ş.a.m.d., nu cred că este un avantaj pentru România să recapete un aşa teritoriu. Este o discuţie pe care tot mai mult o întâlnesc la oameni care înainte nici măcar nu doreau să audă de aşa ceva. Înseamnă că se întâmplă nişte lucruri destul de grave la noi, dacă nu mai credem în statul în care trăim.”
Europa Liberă: Pe moment ce e mai bine: să se ajungă la alegeri anticipate sau să fie învestit un nou guvern?
Ion Sturza: „Dacă mergem pe logica diplomaţiei europene – mai bine Plahotniuc decât ruşii – cred că mai bine fără alegeri. Dar dacă totuşi mai credem în luciditatea oamenilor, eu cred că alegerile sunt inevitabile.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus un „nu” categoric, Sturza nu va fi premier în actuala conjunctură. Ziceţi şi un „nu” categoric pentru alegerile parlamentare anticipate?
Ion Sturza: „Nu, nu, nu categoric pentru „Sturza premier”. Dar nu sunt atât de categoric, când vorbim despre alegeri. Până la urmă, din ce considerente apar sau în ce circumstanţe se întâmplă alegerile anticipate? Când cei care au fost aleşi prin scrutin democratic şi-au pierdut legitimitatea. Dacă însumăm astăzi procentele din sondajele partidelor, acestea nici 10% nu însumează, de aceea şi-au pierdut total legitimitatea. Şi atunci este legitim să fie cerute alegeri, este absolut normal. Că va veni un clovn Usatîi sau un agent FSB Dodon, ce să-i faci, aceasta e viaţa. Dar cu ce sunt mai buni agenţii de dreapta sau clovnii de dreapta?”
Europa Liberă: Dar Ion Sturza vine în alegeri?
Ion Sturza: „Încă nu discutăm aşa temă.”
Europa Liberă: Vin şi alegerile şefului de stat. Va fi mai complicat în primăvară decât acum în iarnă?
Ion Sturza: „Categoric. Atunci orgoliile vor fi și mai mari. Eu ştiu cel puţin cinci oameni care se văd preşedinţi. Aşa că cinci oameni şi cinci bătălii, cinci armate, cinci trusturi de presă… Va fi vesel.”
Europa Liberă: Dar voturi se găsesc în Parlament pentru alegerea unui nou şef de stat?
Ion Sturza: „Iarăşi, depinde de cel care decide în Republica Moldova. Dacă el va vrea, se vor găsi.”
Europa Liberă: Domnul Timofti acum joacă rolul important pentru deznodământul situaţiei?
Ion Sturza: „Categoric. Şi el a demonstrat că totuşi are caracter şi este un om onest, şi este un patriot.”
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…