Salvarea animalelor, deblocarea uşilor şi alte situaţii de acest fel stau în rând cu incendiile şi incidentele de natură excepţională cu care au de-a face angajaţii DSE Orhei.
Zilele trecute, pompierii au fost solcitati în cartierul Lupoiaca al oraşului Orhei, pentru a coborî o pisică, care s-a căţărat în copac. Pisica ar fi stat acolo, miaunand cu disperare, timp de vreo 3 zile, până când cineva a telefonat la seriviciul 901.
Potrivit lui Afanasie Stici, locotenent major la DSE Orhei, astfel de cazuri nu sunt foarte frecvente, dar s-au înteţit după ce pompierii au fost obligaţi să răspundă la acest fel de solicitări, în baza unui Regulament cu privire la salvarea animalelor care a fost aprobat la DSE Orhei în anul trecut.
Sunt rare şi apelurile de la un alt serviciu de urgenţă – 903, pentru cazurile când medicii merg la bolnavi. Dar acum câteva zile, pompierii au trebuit să dea o mână de ajutor echipei de la salvare care nu putea să coboare de la etajul 4 al unui bloc locativ de pe strada Sadoveanu un bolnav supraponderal, pentru a-l transporta la spital.
Mult mai frecvente sunt apelurile legate de uşile blocate, a relatat Afanasie Stici. Unul din ultimele cazuri de acest gen a avut loc într-un apartament de pe strada Iakir din cartierul Nordic. De regulă, pentru a deschide uşile locuinţelor, mai ales dacă în încăperi au rămas persoane neajutorate, salvatorii intră prin geamuri. Dar dacă tărăgănarea ar putea pune în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor, se recurge şi la spargerea uşilor.