Select your Top Menu from wp menus

Mihai Manole: „Toți cei implicați în furtul secolului dau astăzi sfaturi pentru buget”

Interviul dimineţii este despre politică fiscală. Există anunţul ministrului finanţelor, Octavian Armaşu, despre instituirea unui nou impozit, numit impozit pe avere, dar care va viza deocamdată doar o categorie de cetăţeni cu avere, cea posesoare de case mai mari de 120 de metri păstraţi şi estimate la peste un milion şi jumătate de lei. Există reacţii – deja foarte multe şi foarte critice – s-ar spune, la acest anunţ.

Cu invitatul dimineții, un fost ministru de finanţe, Mihai Manole, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, vom discuta despre acest impozit sub incidenţa căruia vor cădea se pare foarte mulţi oameni.

Europa Liberă: Apelez la experienţa Dvs., dle Manole, de mulţi ani în fruntea unei instituţii responsabilă pentru politicile fiscale promovate de stat: este totuși o decizie pozitivă sau negativă cea anunțată de ministrul finanţelor,  de a crea un nou impozit pentru cetăţenii care au case mai mari decât se crede a fi în limitele normalului?

Mihai Manole: „Eu aș porni de la faptul că tot timpul se vehiculează o idee că bugetul public are nevoie de mai mulți bani. Dar nimeni nu vorbește cât de eficient sunt utilizați acei bani care se acumulează la buget. Se vor împlini în curând 20 de ani de la elaborarea Codului Fiscal și aprobarea lui în Parlament și nimeni nu vorbește de faptul că timp de acești 20 de ani nu s-au făcut schimbări care ar fi trebuit să creeze condiții de dezvoltare reală a economiei, să creeze locuri de muncă în țară. Nimeni nu spune de faptul că 7,8,9 ani în urmă noi am trecut la o economie unde banii se acumulau la buget în special din impozitului la import, omorând tot ceea ce ține de dezvoltarea reală a economiei în țară.

Nu este o noutate acest impozit. Eu l-aș numi „impozitul Reidman”, pentru că el este primul care a propus ceva similar. Dar să vă dau așa o cifră: 80 de mii de lei pe care eu anul trecut i-am plătit în calitate de impozit pe venit. Pentru că eu nu ascund sursele de venit. Acum voi plăti acest impozit. Chestia nu este în aceasta, dar în faptul că noi nu avem o argumentare că acesta va fi un impozit care va crea o echitate fiscală în țară.”

Europa Liberă: Eu înțeleg că totuși priviți cu multă rezervă acest impozit și credeți că găurile din buget ar trebui umplute prin administrare eficientă și prin stimularea economiei reale, nu prin noi impozite. Cel puțin așa concluzionez eu.

Mihai Manole: „Totul este relativ. Ieri seara urmărind ședința Comisiei  economiei, buget și finanțe am rămas șocat: și Sindicatele, și toți cei care au fost implicați în furtul veacului în Moldova dau sfaturi privitor la cum trebuie aduși banii în buget. Și mă întrebam: domnilor, unde au fost pozițiile Dvs. când ați încălcat ceea ce nu trebuia să fie încălcat și ați creat problemele pentru buget? Pentru că ani la rând nici măcar nu am primit bugetul în Parlament. Dar acum cineva ne convinge că ştie cum să se acumuleze bani. Acest impozit pe avere care este propus prin Titlul 6,2 din Codul fiscal este de fapt un impozit suplimentar la impozitul pe imobil… ”

Europa Liberă: Deci, e şi o altă problemă tehnică: se va impozita de două ori acelaşi obiect al impozitării. Așa înțeleg?

Mihai Manole: „Da sigur. Eu am făcut un mic calcul referitor la situația mea personală și, dacă ar fi astăzi să plătesc, eu trebuie să achit peste 22 de mii lei suplimentar la ceea ce se plătea până acum. Activând într-o structură unde nu pot ascunde veniturile și totul este transparent, lucrând pe 1,25 sarcină, am un salariu care puțin depășește cu 500-600 de lei salariul mediu pe țară. Şi eu cred că mai multe persoane vor fi care nu vor putea achita acest impozit. Și am ajuns astăzi, ca fost ministru, în anul pensionării, să mă duc la închisoare pentru asta sau ce?”

Europa Liberă: Cum aţi estima totuşi consecinţele acestei decizii? Ziceați că multe persoane probabil nu vor putea plăti acest impozit?

Mihai Manole: „Eu nu am nicio taină și aș vrea să deschid ușile casei mele și să vină cine dorește să filmeze și să fotografieze să-mi arate ce este de lux în casa asta. Vă citesc o informație din suprafața și evaluarea – notificare din anul 2005 privind evaluarea din oficiu a imobilului expediată la 12.06.2006. Iar termenul până la care puteam face apel este era indicat 17.07.2006, deci cu o lună după ce a expirat termenul de contestare. Vreau să spun că în acest caz nu mai poate fi considerată credibilă evaluarea.”

Europa Liberă: Dle Manole, printre multitudinea reacţiilor critice pe care le-am văzut, una sună în felul următor: și cum rămâne cu cei care au averi în forme bănești, milioane, miliarde? Se sugerează că noțiunea de avere este mult mai largă decât bunuri imobiliare și întrebarea e de ce, de exemplu, u s-a început impozitarea luxului cu mașinile de lux? Dvs. înțelegeți acest punct de vedere?

Mihai Manole: „Aici sunt două lucruri. Când vorbim de autovehicule, este în general o abordare pozitivă acea în baza căreia s-a introdus, tot ca un titlu nou în Codul Fiscal, taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule cu diferite capacități cilindrice ale motorului. Este o taxă stabilită și este un lucru bun. Dar rămâne a doua parte:  toți cei care călătoresc cu mașini ce au numere străine de înmatriculare, în loc să fie obligați să achite taxele de rigoare, achită doar acea Vinietă. Cineva face bani mari pe asta acum. Eu sunt de acord că este foarte multă populație ce deține autoturisme de lux, dar dacă ele sunt procurate din mijloace băneşti transparente și au fost impozitați, de ce ar trebui să-i facem pe toți săraci ca să semene unul cu altul? Nu este o administrare fiscală eficientă.”

Europa Liberă: Într-o reacţie la acelaşi anunţ, economistul Sergiu Gaibu de la IDIS „Viitorul” scria că în general ar interzice creșterea impozitelor în Moldova până nu se fac reforme ca să se optimizeze administrarea statului.

Mihai Manole: „Dați să luăm ultimii 15 ani, doar două persoane au plecat cu onoare din organele fiscale, iar în rest noi am avut persoane în grup eliberate pentru fraude, dar care „ne-au făcut fericiți” ducându-se în sistemul bancar sau în alte structuri și pe nimeni nu îi interesează acest lucru, totul este bine.”

Europa Liberă: Dvs. înţelegeţi de ce, chiar dacă se merge cu un  impozit de acest fel, nu se aplică de exemplu progresiv, adică, dacă ai casă mai mare, plăteşti un procent anume, 1-2% din valoarea ei, dacă mai mică, mai puțin valoroasă – un procent mai mic?

Mihai Manole: „În chestiunile fiscalității este așa o formulare „principiul echității fiscale”. Dar ce înseamnă asta? Asta înseamnă că cota se stabilește unica pentru toți, iar pentru că valoarea bunului este diferită, şi plata propriu-zisă va fi diferită.”

Europa Liberă: Vreți să spuneți că oricum unul va plăti mai mult și altul mai puțin?

Mihai Manole: „Corect.”

Europa Liberă: Dar e echitabil oare numai atât? Nu ar trebui totuși și procentul să fie mai mare?

Mihai Manole: „Dar de ce eu ar trebui să plătesc mai mult? Şi ce se consideră ca lux? Faptul că am veceu în casă sau că am apă caldă?”

Europa Liberă: Nu știu, probabil aici ar trebui niște reglementări.

Mihai Manole: „Dați-mi un exemplu să știu și eu ce este imobil de lux ca să înțeleg. Dacă asta poate fi numită casă de lux atunci eu mă dezic și trăiesc afară.”

Europa Liberă: Dvs. personificați într-un fel subiectul, dar haideți să ne uităm și să vedem foarte exact în cine va ținti această decizie? Dvs. cum anticipați?

Mihai Manole: „Unii lucrează consilieri în asociații obștești și nu le trebuie bani și nu apare la nimeni niciun semn de întrebare că ei călătoresc cu limuzine nu prea ieftine, cred că nu umblă flămânzi, dar deja ei sunt o clasă în societate și deja nu-i mai atinge nimeni. Trebuie să începem cu punerea la pușcărie a acelor care au delapidat statul de fonduri. Dar nu am auzit nimic despre asta şi nici noul guvernator, care cred că e o personalitate bine pregătită, nu mai vorbește de întoarcerea banilor înapoi la buget. Ni se propune să plătim noi la buget și să ștergem datoria internă a statului.”

Europa Liberă: În opinia Dvs., dle Manole, cât de greu este să faci în Republica Moldova o casă de peste 120 m2 și de ce credeți că au ales anume această cifră – de 120, dar nu de 130, sau 100?

Mihai Manole: „Totul este relativ. Eu am ridicat chiar documentul cadastra, la mine sunt câteva cifre – suprafața locativă e 74m2, dar este și suprafață totală care e mai mult de 120m2. Cineva pur şi simplu a pus așa un criteriu. Dar tot ceea ce a fost făcut nu a fost făcut de lux pentru lux.”

Europa Liberă: Dar nu vorbim despre cazul Dvs., vorbim la general și întrebarea era de ce tocmai această cifră credeți că a fost aleasă?

Mihai Manole: „Nu este niciun secret: cred că s-au coordonat și preluat informațiile de la Cadastru.”

Europa Liberă: Știți de ce v-am întrebat, dle Manole, este un pic ciudată chestia asta, deci cine are 125 m2 este taxat într-un fel, iar cine are 115m2 în alt fel. Şi vreau să știu de ce anume cifra asta?

Mihai Manole: „Ea este propusă de acei care se ocupă de politică fiscală. Fiecare plătește în dependență de evaluare – aceeași cotă, dar sumele sunt diferite.”

sursa: europalibera.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/mihai-manole-toti-cei-implicati-in-furtul-secolului-dau-astazi-sfaturi-pentru-buget/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19