Select your Top Menu from wp menus

În Moldova lipsesc cazuri de rezonanţă care ar viza demnitarii ce îşi ascund averile

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi instanţele de judecată aplică sancţiuni contravenţionale minime pentru nedeclararea veniturilor şi proprietăţii, dar şi a conflictelor de interese şi a incompatibilităţii. Experţii afirmă că sancţiunile mici nu au impact asupra demnitarilor şi funcţionarilor cu probleme de integritate. Cu toate acestea, Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu vede necesitatea majorării sancţiunilor, pronunţându-se mai mult în favoarea metodelor educative, decât cele restrictive de rezolvare a problemelor. În acelaşi timp, instituţiile abilitate ale statului nu pot aplica sancţiuni penale pentru falsuri în declaraţii, deoarece nu se poate dovedi ascunderea intenţionată a averilor şi intereselor. Acestea sunt câteva din constatările dezbaterii publice „Înăsprirea sancţiunilor pentru demnitarii şi funcţionarii ce nu-şi declară sau declară eronat veniturile, proprietăţile şi interesele personale”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md la 27 noiembrie 2013.

Participanţii la masa rotundă s-au arătat indignaţi de faptul că demnitarii, funcţionarii etc. scapă basma curată după ce achită doar câteva sute de lei.

Participanţii la dezbatere s-au referit la lipsa unor cazuri de rezonanţă care ar arăta voinţa autorităţilor de a-i identifica şi sancţiona pe demnitarii şi funcţionarii care îşi ascund averile dobândite ilegal. De asemenea, participanţii au insistat să fie eliminate lacunele din legislaţia naţională, astfel încât procedurile juridice de sancţionare să fie simplificate, iar dublarea competenţelor în acest domeniu să fie eliminate. Reprezentanţii CNI au accentuat că o parte din propunerile făcute în cadrul discuţiilor se conţin şi într-un proiect de modificare a legislaţiei, înaintat cu titlu de iniţiativă de un grup de deputaţi.

sursa: national.md