În loc de o scrisoare de garanţie, Ministerul Sănătaţii a dat acordul pentru un contract de ipotecă prin care ar putea pierde peste 500 de m2 din Spitalul Clinic Republican. Aceasta este esenţa cazului pe care îl investighează Centrul Naţional Anticorupţie şi despre care s-a declarat în cadrul unei conferinţe de presă vineri, 18 ianuarie.
Potrivit celor relatate în cadrul conferinţei , CNA considără că în acest caz există o depăşire a atribuţiilor de serviciu şi exces de putere.
Aceasta, pe motiv că în cadrul unui parteneriat public-privat cu Spitalul Clinic Republican, 4 firme au contractat credite de 10 mln de euro şi 97 de mln de lei. Printr-o scrisoare din luna octombrie 2012, una din întreprinderi s-a adresat către Ministerul Sănătaţii, ca această instituţie să emită o scrisoare de ganaţie pentru banca comericală ce a acordat creditul. În schimb Ministerul a emis o scrisoare prin care şi-a dat acordul ca o suprafaţă de 564 de m2 , printre care parterul Spitalului şi o viitoare clădire să fie transmise în ipotecă băncii. Scrisoarea a fost semnată de ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi.
Un alt detaliu este că persoana împuternicită de spitalul republican urma să încheie un contract de ipotecă pentru returnarea a 2 din cele 4 credite, însă contractul a fost încheiat pe toate cele 4 credite.
Una dintre cele mai dubioase prevederi ale contractului, în opinia CNA, este clauza potrivit căreia banca creditoare poate să intre în posesia bunurilor ipotecate, în cazul în care Spitalul Clinic Republican va fi reorganizat.
autor: Radio Orhei