Guvernul României caută soluții pentru a ajuta Republica Moldova în contextul crizei energetice. Declarația a fost făcută astăzi de președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă susținută în comun cu omologul său moldovean, Maia Sandu, care se află într-o vizită oficială în România, transmite MOLDPRES.
Șeful de stat al României a dat asigurări că țara sa va oferi sprijin Republicii Moldova în situațiile de criză. „În prezent, țara este deosebit de vulnerabilă, iar populația resimte șocul creșterii prețurilor la gaz și energie electrică. Am trecut în revistă opțiunile de sprijin în plan bilateral. Guvernul caută în continuare soluții pentru a oferi ajutor în contextul crizei energetice. Se discută despre posibilitățile gazoductului Iași-Chișinău, precum și alte mijloace de acordare a ajutorului prin intermediul tuturor pârghiilor de care dispunem. Vă asigur că nu vom abandona Republica Moldova. Ne dorim ca actualele crize să fie depășite, astfel încât autoritățile să continue procesul de reformare, modernizare și integrare europeană”, a spus Klaus Iohannis.
La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat achiziționarea gazului din România. „Ne dorim acest lucru cât mai curând posibil pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă. De cinci luni, războiul din Ucraina a aruncat regiunea noastră în incertitudine. Vorbesc despre inflația record, sfera energetică zdruncinată și agricultorii care au pierdut piețele de desfacere din est. Combinația de crize este o povară grea pentru țara mea, o povară pe care nu o putem duce singuri, de aceea avem nevoie de ajutor. Totodată, instituțiile statului urmăresc cu atenție situația din regiunea transnistreană și analizează toate riscurile”, a afirmat Maia Sandu.
De asemenea, oficialii au apreciat relațiile bilaterale la nivel înalt și suportul acordat de România în realizarea proiectelor sociale. Președintele Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul oferit în procesul de acordare Republicii Moldova a statutului de țară candidat la aderare la UE. „Sunt convinsă că dialogul dintre instituțiile noastre se va intensifica și mai mult pe măsură ce Republica Moldova va avansa spre aderarea europeană. Experiența României va fi utilă. Vă mulțumim că ne-ați sprijinit în demersul european. Vocea României a răsunat puternic la Bruxelles”, a remarcat șeful statului.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla astăzi la București, într-o vizită oficială efectuată la invitația președintelui României, Klaus Iohannis. În cadrul vizitei, Maia Sandu va avea discuții cu prim-ministrul României Nicolae Ciucă, președintele Camerei Reprezentanților a Parlamentului României, Marcel Ciolacu, și cu vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu.