Select your Top Menu from wp menus

Comisia ”Pre-Vetting” vine cu un APEL în adresa cetățenilor și jurnaliștilor să prezinte orice informații bazate pe evidențe cu referință la integritatea financiară și etică a tuturor candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii

Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia “Pre-Vetting”) informează că a dat startul procesului de evaluare a primului grup format din 27 candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor. Deși inițial în listele expediate de CSM în adresa Comisiei figurau 28 candidați la funcția de membru CSM din rândul judecătorilor https://csm.md/…/3454-lista-candidatilor-inscrisi…, după retragerea din concurs a unui candidat (judecătorul Mihail COJOCARU), Comisia a purces la evaluarea a 27 candidați, anunță un comunicat al Comisiei.
Potrivit listei făcute publice de Comisie de la Judecătoria Orhei pentru funcția de membru CSM candidează judecătoarele Veronica Cupcea și Ecaterina Buzu.

La 2 iunie 2022, Comisia a publicat și expediat tuturor candidaților proiectul formularului Declarației de avere și interese personale și cea cu privire la lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și serviciul public, în baza art.9 alin.2 din Legea nr.26/2022, pentru informare și eventuale întrebări și comentarii.

La 16 iunie 2022, Comisia a organizat o ședință online cu toți candidații pentru a clarifica oricare întrebări posibile existente cu privire la  organizarea și desfășurarea procesului de evaluare.

La 21 iunie 2022, Comisia a invitat toți candidații, inclusiv cei 27 de candidați la CSM, să completeze, în mod voluntar, un Chestionar privind integritatea etică, cu termenul limită de 5 iulie 2022, inclusiv.

La 08 iulie 2022, Comisia a expediat primilor 27 candidați la CSM formularul Declarației de avere și interese personale și cea cu privire la lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și serviciul public, în baza art.9 alin.2 din Legea nr.26/2022 cu solicitarea de depunere a declarației completate până pe 15 iulie 2022, inclusiv.

Comisia ”Pre-Vetting” informează că:

  • 25 din cei 27 de candidați au transmis Chestionarul privind integritatea etică
  • 26 din cei 27 de candidați au returnat Declarația de avere și interese personale.

Unul dintre candidați, judecătorul Gheorghe BALAN, nu a depus Declarația de avere și interese personale, fapt care a dus la nepromovarea evaluării, prin decizia Comisiei din 21 iulie 2022.

Totodată, Comisia ”Pre-Vetting” vine cu un APEL în adresa cetățenilor  și jurnaliștilor să prezinte orice informații bazate pe evidențe cu referință la integritatea financiară și etică a tuturor candidaților care vor fi evaluați, pentru început referitoare la cei 26 de candidați. Lista primilor 26 candidați supuși evaluării poate fi accesată aici https://csm.md/…/3454-lista-candidatilor-inscrisi…

Toată informația poate fi trimisă la adresa de e-mail: [email protected]. Aceasta va rămâne pe deplin confidențială, iar Secretariatul vă va contacta numai dacă este necesar.