Mihai Ghimpu a declarat în cadrul unei conferinţe susţinută după întoarcerea sa din Bruxelles unde a discutat cu mai mulţi oficiali UE că în Moldova nu vor fi organizate alegeri anticipate.
Acest lucru nu este dorit de partenerii europeni care oferă un sprijin substanţial ţării noastre a lăsat să se înţeleagă liderul liberal.
Acesta a atacat din nou PLDM pentru denunţarea acordului AIE-2, şi a reiterat că PLDM are dreptul să propună candidatura premierului, dar nu al lui Vlad Filat.
Acesta a mai declarat că în opinia oficialilor europeni de declanşarea actualei crize sunt responsabile toate partidele din AIE şi că ei vor sprijini o nouă alianţă până la alegerile ordinare de peste 2 ani doar dacă politicenii moldoveni vor face concluziile ordinare.
Amintim că în parlament în prezent nu există o majoritate , iar guvernul a fost demis prin voturile PD, PCRM a deputaţilor socialişti şi a doi neafiliaţi.
Preşedintele Nicolae Timofti urmează să propună un nou premier, dar pentru susţinerea acestuia trebuie să îşi dea votul 51 de deputaţi. PCRM care are 34 de deputaţi a anunţat că nu va participa la consultările privind desemnarea unui nou premier şi cere alegeri parlamentare anticipate.
PLDM a anunţat că unica candidatură pentru funcţia de premier este actualul premier în exerciţiu, Vlad Filat , iar PL şi PD susţin că nu vor vota această candidatură.
În condiţiile în care cele 3 partide îşi respectă declaraţiile alegerile parlamentare sunt inevitabile.
Pe de altă parte, ieri în cadrul şedinţei PLDM cu reprezentanţii din raioane aceştia s-ar fi pronunţat împotriva declanşării alegerilor anticipate.
Anterior reprezentanţii aceste formaţiuni , inclusiv Vlad Filat declarau că demiterea Guvernului s-a produs în semn de răzbunere pentru demiterea prim-vicepreşedintelui Parlamentului Vlad Plahotniuc, care este şi vice-preşedinte al PD.
Săptămâna trecută Graham Watson, lider al Partidului European Liberal Democrat şi Reformist, fost preşedinte al grupului ALDE din Parlamentul European a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că că actuiala situaţie a fost creată în urma luptei liderilor politici pentru interese economice individuale in locul concentrării asupra interesului tarii in ansamblu. El mai spune în interviu că cei mai multi oameni ar şti care este miza, respectiv suprematia economica intre un membru marcant al liberal-democratilor si un altul de la PD.