Select your Top Menu from wp menus

Finanţele publice cântă romanţe. Tinerii dansează, dar – pe alte ritmuri. Emisiune

Acesta este genericul emisiunii Radio Orhei, produsa  in baza materialelor investigative realizate in raioanele  Orhei si Telenesti.

 Emisiunea isi propune sa atraga atentia la faptul  ca tineretul cu atat mai usor inclina spre ocupatii sterile si nocive ,  cu cat atentia autoritatilor APL fata de generatia tanara ramane a fi mai mult declarativa. Asta, si din  cauza finantarii precare, dar si a utilizarii discutabile a mijloacelor financiare care sunt alocate  pentru activitati de tineret.

Depanarea firului emisiunii incepe in anul 2011, spre finele caruia Consiliul Raional Orhei inca nu folosise in scopul destinat suma de 366.000 lei alocata  pentru anul  trecut Centrului de Resurse pentru Tineret din Orhei de catre Ministerul Finantelor .

 

Mai jos, acelasi material, sub forma de articol:

Finanţele publice cântă romanţe. Tinerii dansează, dar – pe alte ritmuri


Anul 2011, luna octombrie.
Intr-o dezbatere publica care are loc la Orhei, unui cerc mai larg de persoane ii devine cunoscut faptul ca 366.000, pe care Ministerul Finantelor i-a alocat pentru anul 2011 Centrului de Resurse pentru Tineret din raionul Orhei, inca n-au fost utilizati.
Vicepreşedintele raionului Orhei, Andrei Globa, declara ca de vina este lipsa unui Centru de Resurse pentru Tineret cu statut de instituţie publică care ar fi putut receptiona acesti bani.
Reprezentantii Consiliului National al Tinerilor din Moldova (CNTM), la initiativa carora a fost organizata dezbaterea, declara ca din banii respectivi pot fi sprijinite nu doar activitatile de tineret organizate de institutii publice.
Dezbaterile se incheie cu o intelegere a partilor de a se depune efort pentru ca in timpul ramas pana la finele anului sa fie utilizati macar o parte din acei 366 mii lei. Banii urmand sa fie cheltuiti pentru activităţi de tineret cu participarea şi implicarea tinerilor, de promovare a modului sănătos de viaţă, de educaţie nonformală, etc. In acest scop, se convine si asupra elaborarii, in comun cu centrele si organizaţiile de tineret din raion, a unui plan si a bugetului pentru realizarea actiunilor respective.
Vice-presedintele raionului, Andrei Globa, promite să susţină aceste documente în cadrul şedinţei Consiliului raional, preconizata pentru luna noiembrie 2011.

Timpul trece… Banii ramân?
Pana la sfarsitul anului trecut, 2011, Consiliul raional (C.R.) Orhei s-a intrunit de cel putin 2 ori. La niciuna din sedintele convocate nu au fost examinate careva documente care ar fi permis utilizarea unei parti din suma de 366 de mii de lei conform intelegerii la care aparent au ajuns reprezentantii C.R.Orhei si CNTM in luna octombrie.
Eduard Mihalas, presedintele CNTM, spune ca in decembrie 2011, la o revenire in raionul Orhei, s-a constatat ca niciun un angajament din acele pe care si le-au asumat oficialii raionali nu a fost indeplinit.
Mihalas declara ca in anul trecut CNTM a monitorizat in total 13 raioane din republica, sub acelasi aspect al utilizarii sumelor alocate de catre Ministerul Finantelor pentru Centrele de Tineret. Raionul Orhei a fost singurul care, cel putin la momentul monitorizarii, nu s-a atins deloc de banii in cauza. In alte raioane, fie si partial sau ineficient, sumele primite au fost, totusi, utilizate.
Galina Colun, directorul general al Directiei Finante a C.R Orhei, spune ca in anul 2011 din suma de 366 mii au fost initial bugetati cu destinatia Centru, 200 mii lei. Pe parcurcusul anului s-au mai facut rectificari , dar banii nu au fost achitati, din cauza ca C.R. Orhei nu avea creat un Centru de Tineret.
De fapt, precizeaza Colun, informatia deplina asupra acestei probleme este detinuta de catre Directia Generala Invatamant Tineret si Sport (DGITS) Orhei si vice-presedintele raionului, Andrei Globa, care monitoriza acele mijloace financiare.

Bani publici. Tineri publici si tineri ne-publici?

Nu incape indoiala ca oficialii numiti sunt persoane informate, inclusiv asupra existentei sau inexistentei in partile Orheiului a unui Centru al tinerilor , in drept sa receptioneze bani publici.

Andrei Globa nu este un novice in esalonul de varf al raionului. Acesta, inainte de alegerile locale din 2011, a ocupat fotoliul de presedinte al raionului. Nu e noua in functie nici sefa invatamantului din raion, Eudochia Stefarta, care si anterior a condus DGITS Orhei.
Eduard Mihalas opineaza ca autoritatile ar fi procedat corect spunand din timp ca nu au pe cine finanta. Insa, odata primiti, banii trebuiau directionati barem spre organizatiile neguvernamentale sau chiar DGITS ca sa fie folositi totusi pentru activitatile de tineret cuvenite.
Vice-presedintele raionului, Andrei Globa, declara ca finantele care n-au fost utilizate pentru activitati de tineret in anul trecut , oricum, au fost folosite, prin redirectionare . Globa povesteste ca in anul curent a fost reparata tabara de odihna Miorita din Ivancea, procurate bilete de odihna pentru copii , s-au facut cheltuieli pentru sport, sustinerea tinerilor si pentru alte activitati de nivel raional. In orice caz, mentioneaza Globa, banii n-au fost inapoiati Ministerului Finantelor. Oficialul reitereaza motivul ca de vina pentru faptul ca mijloacele financiare nu au fost folosite strict pentru activitati de tineret este lipsa unui Centru care i-ar fi putut primi.
Eduard Mihalas spune, pe de alta parte, ca lipsa unui Centru coresunzator nu i-a oprit pe conducatorii raionului Orhei de la solicitarea banilor de la Ministerul Finantelor. Bani care, de altfel, se aloca anual, inca din 2008. Mihalas mai regreta ca CNTM nu a reusit sa stopeze alocarea banilor in anul curent, 2012, deoarece atunci cand au intervenit pe langa Guvern, bugetul pentru acest an era deja aprobat.

Anul 2012: 110 mii lei – Centrului public. Plată de chirie – de la Centru nepublic
In acest an, auroritatile au inceput sa-si transpuna in fapta intentia privitoare la crearea unui Centru de Resurse pentru Tineri, cu statut de institutie publica care, se preconizeaza ca va avea nu mai putin de 5 angajati. La anul, acesta ar putea primi bani deja nu din partea Ministerului Finantelor, ci de la Ministerul Tineretului si Sportului, si nu in functie de numarul beneficiarilor pe care ii are, cum se facea pana acum, ci in functie de numarul angajatilor proprii.
Iar la mijlocul anului curent, directorul DGITS Orhei, Eudochia Stefarta declara că spera că acest Centru de Resurse de Tineret va reusi să asimileze deja in acest an 110 mii de lei. Activitatile Centrului , despre care vorbeste Eudochia Stefarta, figureaza intr-un program care – intamplator sau nu – a fost aprobat inca in luna octombrie trecut . Mai exact, la doar cateva zile dupa dezbaterile initiate de CNTM, la care a participat si directorul DGITS Orhei.
Dezbateri, in rezultatul carora parca se convenise ca pana la finele anului macar din o parte din acei 366 mii lei, prevazuti initial pentru anul 2011, sa fie sustinute unele initiative locale de tineret sau ONGurile existente, isi aminteste Eduard Mihalas. Spre exemplu, putea fi vorba de Centrul pentru Copii si Tineret Bineva din comuna Biesti, fondat inca in anul 1999 , si reprezentantul caruia, de asemenea, a participat la intrunirea din octombrie trecut. O alta modalitate ar fi fost sa se procedeze ca in raionul
Soroca, unde autoritale nu s-au fixat pe ideea infiintarii unui Centru public, ci au decis ca cel putin o parte din bani sa fie repartizati la organizatiile neguvernamentale locale, spune Mihalas.

Una din organizatiile neguvernamentale cu vechime din Orhei este si Centrul Adolescentul, care numara deja 15 ani . Presedintele Centrului, Svetlana Romanova, spune ca organizatia colaboreaza cu APL si ca activitatile pe care le desfasoara se datoreaza granturilor din proiectele pe care le implementeaza. La intrebarea daca a solicitat vreun sprijin de la autoritati , raspunde ca s-a adresat doar cu rugamintea despre scutirea de la plata de arenda, care a fost introdusa in acest an pentru subsolul in care se afla Centrul si care apartine Sectiei Cultura a C.R.Orhei.
Directorul DGITS, Eudochia Stefarta, de asemenea, mentioneaza faptul ca printre organizatiile antrenate in diverse activitati se afla si Centrul Adolescentul, precizand ca fac impreuna cu acesta un lucru comun. Potrivit Eudochiei Stefarta in anul curent, 2012, C.R. Orhei a alocat in total 220 mii pentru activitati de tineret si sport, din care activitatilor de tineret le revin, practic ca si in anul trecut – 60 mii lei.
Vice-presedintele raionului, Andrei Globa, spune despre sumele alocate ca tineretul merita mul mai mult, dar explica situatia prin faptul ca C.R. Orhei nu are surse libere, iar Ministerul Finantelor repartizeaza banii dupa numarul de populatie.
Asadar, bani sunt regretabil de putini. De vina este Ministerul Finantelor care ii repartizeaza  altfel decat s-ar dori.  Iar daca ii aloca si acestia nu sunt utilizati la timp si pe deplin in scopul pentru care sunt prevazuti – de vina sunt alte circumstante.

Tinerii trăiesc şi dansează cum ii taie capul. Sau cu … capul tăiat


De fapt, nu oficialii, ci , in primul rand , tinerii simt deficitul banilor si al atentiei pe care le merita. Au spus-o ei insisi in cadrul chestionarii realizate in raioanele Orhei si Telenesti, care a cuprins un esantion de 500 de respondenti de varsta tanara. Raspunsurile la numeroasele intrebari din chestionar lasa impresia unei frustrari aproape generale si a unei generatii ratacite prin labirinturile vietii.
Destul de spus ca, potrivit datelor oficiale, in raionul Orhei criminalitatea juvenila a saltat in primele 5 luni ale anului curent fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 50 %.
In raionul Telenesti, situatia tinerei generatii nu e mai radioasa. Andrei Gavrilita, presedintele Consiliului raional al Tinerilor din Telenesti spune ca activitatile pentru tineri sunt prost organizate . Drept exemplu aduce sarbatoarea sportului la care nu au fost acordate nici premii simbolice si estimeaza ca, per ansamblu, autoritatille de la Telenesti nu se cheltuiesc mai deloc cu tineretul din raion.
In acelasi timp, dupa cum denota datele Directiei Finante a Consiliului Raional (C.R.) Telenesti, în anul 2011 nici pentru activităţile culturale nu s-au facut decat niste cheltuieli derizorii, fiecarui locuitor al raionului revenindu-i, in medie, mai putin de un leu. Cea mai mica suma a inregistrat-o chiar Centrul de Cultura din orasul Telenesti – 30 de bani pe cap de locuitor. Asta, exceptand caminele culturale din satele Brînzenii Noi, Brînzenii Vechi, Sărateni, unde la acest capitol, cheltuieli in general n-au fost inregistrate.

In plus, constata Eugenia Rosca, presedinta AO “Concordia” din Telenesti, in anul 2011 pentru casele de cultura au fost planificati 5,7 mln.lei, s-au valorificat insa cu peste 200 mii lei mai putin. In aceste conditii, nu trebuie sa mire ca tinerii prefera alte localuri si ocupatii – deloc pozitive si utile.

Comparatia in defavoarea activitatilor pentru tineri , organizate de autoritati, si a conditiilor caminelor de cultura a transparut clar in rezultatul deplasarilor in 7 localitati din raionul Telenesti.
Maria Furdui, presedinta AO Centrului Multifuncţional de Educaţie, Informaţie şi Cultură (CMIEC) din Telenesti, spune ca deplasarile s-au axat , intre primele, pe interesul privind utilizarea resurselor pentru tineri si, sub acest aspect, au scos in evidenta numeroase probleme.
Practic in toate cele 7 localitati vizitate a fost constata aceeasi situatie – agiotaj si aglomeratie nocturna la discobaruri si discoteci private – de la orasul Telenesti si pana in satele Ciulucani, Branzeni, Tantareni, Negureni, Sarateni , Chitcani. Nu rareori, insa, activitatile tineresti distractive si nocturne sfarsec tragic. Eugenia Rosca aminteste doar despre 2 cazuri zguduitoare din primavara de odinioara: sinuciderea unei adolescente de 12 ani din satul Negureni, dupa revenire acasa de la discoteca, si dansul voios intr-un local din orasul Telenesti cu o punga in mana, in care se afla capul unui barbat, decapitat de dansatoarea tanara.
In rezultatul vizitelor la discoteci si discobaruri, adauga Eugenia Rosca, s-a mai constatat ca multe din aceste localuri functioneaza cu derogari de la prevederile legale. Asta, in timp ce majoritatea autoritatilor APL nu doresc sa investeasca in tineri: in bugete nu exista compartimente de contributii locale la proiectele investitionale atrase de catre organizatiile de tineret, ONGuri, fundatii; primariile isi indeplinesc atributiile din transferurile de la Guvern, acoperind din contul acestor mijloace financiare practic 95% din cheltuielile locale , inclusiv, cele destinate tineretului.

Acest material este realizat de Radio Orhei in parteneriat cu AO “Concordia” si AO CMIEC din Telenesti în cadrul proiectului „Transparenţă şi responsabilitate prin activităţi comune de tip “watchdog” între mass-media şi societatea civilă în Moldova” implementat de Centrul CONTACT şi Agenţia de Dezvoltare Rurală – Centru (Orhei) cu suportul financiar al Fondului pentru Democraţie al Naţiunilor Unite (UNDEF). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

 



Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/finantele-publice-canta-romante-tinerii-danseaza-dar-pe-alte-ritmuri-emisiune/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19