Abia instalat în functie, premierul Republicii Moldova a venit în Romania ca sa ceara ajutorul oficialilor de aici. Moldova spera sa primeasca macar prima transa din ajutorul financiar in valoare de 150 de milioane de euro care a fost semnat în octombrie 2015, dar care nu a mai fost promulgat din cauza crizei politice. Banii vor veni, l-a asigurat Dacian Ciolos pe omologul sau de peste Prut. Exista o conditie: Moldova sa arate ca face pasi concreti catre reforma si stabilizare. si, ca sa nu lase nimic la voia intamplarii, premierul roman a spus ca va transmite cat de curand o lista de pasi concreti care trebuie facuti inainte de livrarea primei transe, noteaza digi24.ro
Interviul cu premierul Pavel Filip, realizat de Digi24.ro
Reporter. : Un roman, atunci cand noi, ziaristii vorbim despre politicieni moldoveni, are doua întrebari. Prima: al cui om este. Dumneavoastra al cui sunteti?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Sunt un om al responsabilitatii, nu conteaza functia ocupata, o sugestie si pentru ceilalti: sa nu tinda sa faca si sa se gandeasca la cariera, e bine sa te concentrezi pe munca, lucrurile se deruleaza de la sine. Sunt un om responsabil. Duc o responsabilitate pentru majoritatea parlamentara care a votat pentru acest guvern.
Rep.: si a doua: cat sta politicianul respectiv în functie?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Eu înca nu ma consider politician – sunt mai mult un om de formare tehnica, am fost în mediul de afaceri, am venit în politica în 2011. Nu vreau sa ma gandesc cat stau în fruntea guvernului – prioritatile sunt altele. Un premier e preocupat de rezultatele pe care urmeaza sa le livreze aceasta echipa guvernamentala.
Rep.: Romania e prima dumneavoastra vizita externa la mai putin de o saptamana de la învestirea cabinetului dumneavoastra. Ce va asteptati sa obtineti?
Pavel Filip, premierul Moldovei: A fost foarte important ca prima vizita sa fie aici pentru ca Romania a fost mereu alaturi de Republica Moldova – am vorbit azi cu premierul Dacian Ciolos si am încrederea ca va fi data prima transa de 60 de milioane de euro. Sunt conditionalitati, oricum eram gata sa le îndeplinim pentru ca vrem sa impunem o stabilitate financiara, dar si una sociala si politica. Conditionalitatile sunt realizabile în foarte scurt timp, cu siguranta ca banii vor veni înainte de a avea un acord semnat cu FMI.
Rep.: Explicati-ne ce se întampla mai exact în Republica Moldova acum.
Pavel Filip, premierul Moldovei: Suntem într-o situatie destul de dificila, am fost constient ca avem o situatie de criza în Republica Moldova cand am acceptat cu colegii mei sa ne asumam actul guvernarii. Chiar si inaugurarea (învestirea) guvernului a fost pe un fond de tensiune maxima. Eu, fiind membru al cabinetului de ministri, am gasit utile aceste proteste pentru ca modul în care se lucra la guvern, relaxat, cu multe disensiuni politice, cu discutii de unde fiecare încerca sa extraga dividende politice… am considerat ca o presiune din partea societatii civile ar fi buna pentru mobilizarea guvernului. Acum nu mai gandesc la fel, pentru ca nu sunt sigur ca revendicarile sincere ale cetatenilor care erau atunci raman aceleasi.
Rep.: Am avut si noi proteste de curand, care s-au soldat cu demisia premierului de la acea vreme. Va ganditi la demisie?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Nu. Demisia guvernului nu ar însemna neaparat alegeri anticipate, ci ca parlamentul are la dispozitie trei luni pentru a instala un nou guvern. Nu înteleg aceasta revendicare si aduna lumea si le vorbeste despre aceasta revendicare: alegeri anticipate. Nu pot fi declansate legal, nu se întrunesc cele trei conditii.
Rep.: Cum puteti dovedi ca sunteti proeuropean?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Integrarea europeana este mai degraba materie de politica interna. Republica Moldova trebuie sa se modernizeze si sa se dezvolte pe interior. Uniunii Europene nu îi trebuie o Republica Moldova plina de coruptie si birocratie. Obiectivul meu este ca cetatenii sa vada ca în Moldova e un guvern care se preocupa de nevoile lor.
Rep.: Care e legatura dumneavoastra cu Vlad Plahotniuc?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Vlad Plahotniuc este prim-vicepresedintele Partidului Democrat, eu sunt unul dintre vicepresedinti. Asta e legatura noastra pe platforma de partid. Am facut aceeasi universitate, dar la facultati diferite, ne cunoastem de mult.
Rep.: Care e rolul sau în criza de acolo?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Plahotniuc este un om care s-a preocupat mai putin de imaginea sa. Cei care finanteaza protestele împotriva sa sunt cei care pe vremuri au facut afaceri cu el, au creat televiziuni, au creat non-stop pentru denigrarea acestui om.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…