Recent, fostul politician Ruslan Popa a publicat pe rețelele sociale două înregistrări video care promovează câteva teorii conspiraționiste despre noul coronavirus. Astfel, R. Popa afirmă că virusul este transmis prin testele destinate depistării infecției. O altă teorie conspiraționistă este că boala poate fi anihilată de un alt virus – herpesul. Ruslan Popa a fost citat de Inspectoratul Național de Investigații (INI) pentru a da explicații referitoare la ipotezele false, lansate în spațiul public. Purtătorul de cuvânt de la INI a precizat pentru portalul Stopfals.md că declarațiile lui Popa sunt examinate de oamenii legii.
La începutul lunii aprilie curent, Ruslan Popa, fost președinte al Partidului Comunist Reformator (formațiune radiată din Registrul partidelor politice în ianuarie 2016), a afirmat într-un video postat pe YouTube că „infectarea cu noul coronavirus se face prin testele rapide”. Video-ul a fost postat și pe pagina sa de Facebook, distribuit și în rețeaua WhatsApp. Ulterior, acest video a fost șters de pe platforma Youtube, nu însă și din postarea sa de pe Facebook, unde R. Popa și-a argumentat „așa-zisele afirmații despre COVID-19”. Portalul Stopfals.md a analizat cele mai grave afirmații și le dezminte cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Fals: „Ei introduc acest virus oamenilor prin testare”
În postarea de pe Facebook, fostul politician afirmă că „făcând infectarea prin teste, în așa mod ei (n.r. autoritățile) țin situația sub control și se vor opri numai atunci când își vor atinge obiectivul”. Totodată, fără a aduce dovezi, R. Popa afirmă că această pandemie ar fi o acțiune premeditată, acest narativ fiind diseminat activ și de unele instituții media cu politică editorială pro-Kremlin. „Ei au pus forțat toată lumea în carantină și infectează oamenii, conform planului lor. Pentru a atinge nivelul de pandemie, au nevoie de statistici de infectare în limita a 20%”, spune R. Popa, atașând la postare un link la un articol de pe site-ul britanic Telegraph.co.uk. Însă în acest articol nu se spune nimic despre „infectarea premeditată prin teste”, ci se relatează despre o preîntâmpinare venită de la unul dintre furnizorii din Luxemburg, care a anunțat laboratoarele guvernamentale din Marea Britanie despre o posibilă întârziere în livrarea noilor teste, deoarece în timpul producerii au fost detectate urme de virus în anumite componente de import.
Organizația Mondială a Sănătății a dezmințit mitul că infectarea se produce prin teste. Mai mult decât atât, OMS consideră că testarea în masă este una din cele mai eficiente metode de a opri răspândirea bolii, deoarece permite identificarea acesteia. În prezent, există două tipuri de teste pentru pacienții suspecți de COVID-19: metoda PCR, prin care se recoltează probe din nas și gât cu o tijă cu tampon steril de coton și testul rapid, care se face prin recoltarea sângelui din deget.
Fals: „Așa-numitul Coronavirus a fost dezvoltat în laborator”
Într-o altă concluzie speculativă a lui R. Popa se afirmă că „toți oamenii de știință sunt de acord că COVID-19 este o lucrare de laborator, adică creat într-un laborator”.
În prezent, nu este cunoscută sursa SARS-CoV-2 – coronavirusul care cauzează COVID-19. Potrivit OMS, toate dovezile disponibile sugerează că virusul SARS-CoV-2 are cel mai probabil un Coronavirus specific liliecilor și nu este un virus artificial.
Fals: „Acest virus nu este transmis de la persoană la persoană”
Un alt fals se referă la metoda de transmitere a virusului. Fără nicio bază factuală, R. Popa afirmă că „dacă nu ar fi fost carantină, oamenii ar fi înțeles rapid că virusul nu este transmis de la o persoană la alta, iar întreaga operațiune ar fi fost perturbată”.
Dimpotrivă, OMS a anunțat că virusul SARS-CoV-2 poate fi transmis de persoane infectate cu noul Coronavirus, prin tuse sau strănut. Din acest motiv, este important să respectăm distanțarea fizică mai mare de 1 metru față de o persoană bolnavă.
Fals: Virusul herpes ucide noul Coronavirus
La 13 aprilie, Ruslan Popa a mai înregistrat un video, lansând altă speculație despre COVID-19, și anume că infecția poate fi anihilată de un alt virus: „Medicamentul pentru COVID-19 este probabil virusul herpes care, judecând după informațiile și recenziile colectate ale oamenilor, ucide Coronavirusul în celulele corpului, fără a lăsa urmă de această infecție”.
Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății nu a publicat nicio confirmare a conexiunii între herpes si vindecarea de COVID-19. Într-un articol publicat de The Guardian, virologul Michael Skinner din Londra, Marea Britanie, a afirmat că Herpes-ul nu ucide Coronavirusul, ci din contra, îi accentuează efectele și poate duce la complicații.
Nicolae Furtună: „Lumea încearcă să-și facă capital politic din orice”
La rândul său, Nicolae Furtună, șeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică susține că nu există studii științifice care ar confirma că virusul Herpes poate distruge noul Coronavirus. „În primul rând, autorul face trimitere la niște site-uri din care nu poți lua informație corectă, din punct de vedere profesional și științific. În al doilea rând, nu sunt studii publicate de OMS cu referire la acest subiect. Eu cred că lumea încearcă să facă capital politic din orice, dar asta nu este cea mai bună cale, chiar e una nocivă, distructivă. Când politicul se implică în COVID-19, atunci e grav. De aceasta trebuie să se ocupe specialiștii, doctorii. Și atunci va fi bine. Lucrurile trebuie să fie dovedite științific, dar nu ieșite din gura politicienilor”.
Nicolae Furtună dezminte și afirmația că prin teste se produce infectarea, argumentând că probele sunt prelevate cu ustensile medicale sterile.
Potrivit ANSP, până 21 aprilie 2020 în Republica Moldova s-au efectuat 15 mii de teste pentru depistarea noului Coronavirus. Totodată, în laboratoarele de stat ale ANSP sunt disponibile 99 de mii de teste.
Popa a fost citat de Inspectoratul Național de Investigații
După publicarea primului video în care afirma că infectarea cu noul Coronavirus se face prin teste, Ruslan Popa a fost citat de către Inspectoratul Național de Investigații (INI). Despre acest lucru a anunțat chiar autorul într-o postare pe Facebook. Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt de la INI, Ionela Bivol, a confirmat pentru portalul Stopfals.md că R. Popa s-a prezentat la poliție împreună cu avocatul său. „Dumnealui a spus că adresarea pe Facebook a fost către organele de drept cu scopul ca poliția să se sesizeze și să verifice informația pe care a publicat-o. Acum, poliția urmează să verifice informațiile publicate. Dumnealui nu a adus nicio probă pentru cele afirmate”, a precizat la telefon purtătoarea de cuvânt a INI.
Mesajele false au trecut hotarele R. Moldova
Videoclipul lui R. Popa cu afirmațiile false că „infectarea cu noul Coronavirus are loc prin teste” a ajuns și în vizorul jurnaliștilor din Kârgâzstan. Pe pagina de Facebook a proiectului „Три точки. Знай, что смотришь” (în traducere „Trei puncte. Cunoaște, la ce te uiți!”), falsurile promovate de Ruslan Popa au fost demontate. Proiectul „Три точки. Знай, что смотришь” este o campanie de informare privind alfabetizarea mediatică din Bișkek, Kârgâzstan.
Ruslan Popa a participat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, fiind președintele Partidului Comunist Reformator din Moldova, ulterior această formațiune a fost radiată din Registrul partidelor politice, după o decizie judecătorească.
Anterior, portalul Stopfals.md a dezmințit altă declarație falsă a lui R. Popa că „forțele americane se vor instala în Europa, sub pretextul pandemiei COVID-19”.
Mariana Jacot,
Stopfals.md
SA Energocom analizează noi oportunități și rute de import a gazelor naturale, pentru a diversifica…
Premierul Dorin Recean a anunțat, în deschiderea ședinței de Guvern din 6 noiembrie, că în…
Procuratura municipiului Chișinău anunță că printr-o sentință recent pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, un…
Săptămâna precedentă în Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești s-au intensificat incendiile de gunoiște. Pompierii din…
Datele preliminare ale CEC arată că Maia Sandu a învins în raionul Orhei în turul…
Spre ora 21:00 când s-au închis secțiile de vot, în raionul Orhei potrivit datelor preliminare…