Select your Top Menu from wp menus

Experţii consideră că din anumite considerente strategice UE a închis ochii la multe probleme care există în RM

”Din anumite considerente de ordin strategic Uniunea Europeană a închis ochii la multe probleme legate de lucruri foarte sensibile care există în Republica Moldova”, consideră directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan.

Marți, în cadrul unei conferințe de presă la ”INFOTAG”, la care au fost prezentate concluziile monitorizării implementării de către autoritățile Republicii Moldova a reformelor în domeniile politic, legal și economic în trimestru III a anului 2013, expertul a menționat că ”în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova avem de a face cu o mare dezamăgire”.

”În contextul integrării europene Moldova merge la pachet cu Ucraina chiar dacă progresele sunt modeste. Până la urmă din punct de vedere strategic summitul de la Vilnius trebuie să accepte semnarea de către Ucraina și parafarea de către RM a Acordului de Asociere. Felul cum vor decurge lucrurile pe viitor însă, depinde de cetățenii RM – dacă vor ști ei cum să exercite presiuni asupra guvernării pentru ca aceasta să procedeze așa cum prevăd bunele legi, regulamente, planuri de acțiuni, strategii, concepții aprobate tot de autorități. Este o discrepanță mare între ceea ce citim și ceea ce vedem”, este de părere Igor Boțan, precizând că UE închide ochii la aceste lucruri.

Expertul consideră că în trimestrul III al anului 2013 Moldova înregistrat progrese modeste practic la toate capitolele, precizând că progresele sunt vizibile în mare parte doar pe hârtie.

”În ceea ce privește combaterea corupției suntem la faza când contează foarte mult cum sunt implementate normele legale adoptate în cadrul reformei Centrului Național Anticorupție și Centrului Național de Integritate. Am putea spune că lucrurile au un parcurs normal dacă nu am avea dubii că această normalitate ascunde lucruri destul de grave pentru societate. CNA a publicat pe pagina sa web un raport în care detaliază modul cum a acționat în primul semestru. Datele arată că au fost deschide 300 de dosare penale, însă statistica înalților funcționari prinși în fragrant se rezumă doar la primari”, a spus Boțan.

Solicitat de reporterul ”INFOTAG” să comenteze lipsa de progrese în activitatea CNA la un an de la implementarea reformei instituției, expertul a menționat că acest lucru se explică prin faptul că în urma unul conflict de interese dintre membrii fostei alianțe de guvernare Centrul a trecut înapoi din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului.

”Prin revenirea Centrului sub acoperișul Guvernului însăși concepția de reformă a fost subminată. Cu toții am observat cât de cumincior s-a comportat CNA în ultimele luni. Eu cred însă că au fost motive suficiente ca Centrul să se implice și să ne spună câte ceva despre Banca de Economii, despre concesionarea Aeroportului Chișinău. Acum Centrul a revenit în albia ”normală” și se ocupă de lucruri uzuale”, a ironizat expertul.

În opinia lui, deși pe hârtie reformele merg bine, de fapt asistăm la lucruri care au o componentă de tenebritate foarte înaltă.

”Toate reformele se reduc până la urmă la numirea în funcții a judecătorilor, procurorilor. Marea noastră problemă este că se fac legi noi, structuri noi însă cu personal vechi. Și aici apare întrebarea dacă nu cumva procesul de modernizare este unul dăunător pentru RM. Asta pentru că în procesul de așa-zisă modernizare cu oameni vechi, aceștia se adaptează noilor condiții, devin mult mai abili, iar societatea rămâne mai vulnerabilă și mai dezarmată în fața lor. De fapt că dacă lucrurile nu stagnează, atunci pe anumite domenii ele chiar regresează”, a menționat Boțan.

În opinia expertului, cele mai mari probleme care subminează progresele modeste înregistrare sunt menținerea influențelor politice și de grup asupra instituțiilor publice și a organelor de drept, fapt care favorizează actele de corupție.

Directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, a menţionat la capitolul regrese dialogul cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi emisiunea suplimentară de acţiuni la Banca de Economii, care a dus la micşorarea cotei deţinute de stat în această bancă de la 56 la 33% din acţiuni. ”Procesul de privatizare a BEM a fost realizat în lipsa transparenței, fapt care a diminuat încrederea partenerilor internaționali în autorități”, consideră expertul.

Expertul Denis Cenuşa a menționat că trimestrul III al anului a fost marcat de problemele în relația cu Rusia, precizând că Moldova nu a reuşit să asigure o calitate bună a produselor agroalimentare exportate în această ţară. ”Suspendarea exporturilor de băuturi alcoolice în Rusia poate însă crea premise pentru a intensifica relațiile comerciale cu UE”, a spus Cenușa.

sursa: infotag.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/expertii-considera-ca-din-anumite-considerente-strategice-ue-a-inchis-ochii-la-multe-probleme-care-exista-in-rm/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19