Ion Guzun, din cadrul Centrului de resurse juridice din Moldova este de părere că acțiunile Procuraturii, la general vorbind, în cazul primarului de Orhei, llan Shor ridică mult mai multe întrebări decât suspendarea provizorie din funcție solicitată de Procuratura Anticorupție, Consiliului Orășenesc (CO) Orhei, la începutul săptămânii.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, expertul se arată nedumerit de faptul că procurorii l-au lăsat pe Shor să intre cursă electorală și, în fond, au suspendat mai multe acțiuni de urmărire penală.
”Acțiunile respective trebuiau să fie făcute cu mult înainte de alegerile locale, ori ascunderea probelor de Ilan Shor puteau să fie făcute demult, însă participarea în cursa electorală a fost doar o acoperire pentru public de a devia de la discuțiile asupra acestui subiect important”, spune Guzun.
Legea prevede că un primar poate fi suspendat din funcție și prin decizie judecătorească, însă în cazul în care a fost deferit justiției. Prevederea legii este interpretată în mod diferit. Consiliul orășenesc din Orhei a respins demersul procurorilor considerând totodată că primarul încă nu a fost deferit justiției, și asta pentru că dosarul încă nu a fost trimis în instanță. Expertul juridic Ion Guzun spune însă că deferirea justiției ar trebui să înceapă din momentul inițierii urmăririi penale
Marți, CO Orhei, cu majoritatea de voturi a respins cererea Procuraturii Anticorupţie de suspendare a primarului. Ilan Shor se află în arest preventiv pentru 30 de zile. În absența unei reglementări clare privind procedura de suspendare provizorie din funcţie a unui primar cercetat penal, Procuratura Anticorupţie se gândește acum să conteste decizia CO Orhei în instanţa de judecată în conformitate cu Legea privind administraţia publică locală.