Categories: EditorialOpinii

Editorial: Ilan Șor trebuie propus la Permiul Nobel pentru matematică

Statul acasă, la care ne îndeamnă pe toate căile posibile reprezentanții diferitor instituții ale statului ( surprinzător același lucru e valabil și pentru alegătorii din circumscripția electorală Hîncești, unde tot reprezentanții statului îi așteaptă să iasă din case și să vină la urnele de vot), oferă timp suficient pentru a medita asupra unor teme, care în aceste vremuri cumva trec pe planul al doilea în masivul informațional ce ne înconjoară.

Una din aceste teme este celebrul furt al miliardului mai exact declarațiile făcute de unul din protagoniștii acestuia, Ilan Șor și informațiile lansate ulterior în mai multe media. Mai exact Șor, în cadrul conferinței de presă ținută prin skype, a declarat că băncile controlate de el ( Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) nu au avut nevoie de creditul oferit de Banca Națională a Moldovei, iar banii oferiți de BNM au fost împărțiți tot de oamenii BNM. La scurt timp a început și acompanierea informațională a acestei teze, prin apariția pe site-ul timpul.md a  fotografiilor unor documente dintr-un dosar penal din care ar reieși că firmele afiliate lui Șor au luat în perioada 4 – 24 noiembrie  2014 credite din Banca de Economii de peste 12 miliarde de lei, iar pe 25-26-27 noiembrie 2014, au întors băncii peste 13 miliarde de lei cu tot cu dobândă.


Prima ciudățenie în această situație este legată de cele scrise într-un act și anume că verificarea acordării și restituirii împrumuturilor s-a făcut în baza copiilor actelor pe care s-a aplicat ștampila ”Copie conform originalului. Banca de Economiii SA în proces de lichidare. Or, după cum se știe, documentele bancare din cele 3 bănci, au fost încărcate într-o dubiță a firmei de pază Klassika Force, care în mod misterios a fost furată și arsă cu tot cu documente.


O altă întrebare este legată de calculul matematic. Mai întâi însă trebuie de amintit că anterior  în unele media se vorbea despre faptul că la momentul noiembrie 2014, în cele 3 bănci nici nu existau atâția bani în mod real, iar operațiunile bancare ar fi fost falsificate ( Or, însuși Șor s-a scăpat cu vorba în conferința sa, că în cele trei bănci unele operațiuni bancare se înregistrau doar pentru crea imaginea necesară în rapoartele prezentate Băncii Naționale). Dacă să luăm totuși drept adevăr cele afirmate de Șor și informațiile publicate pe site-ul timpul.md, în Banca de Economii existau peste 12 miliarde de lei care au fost oferite companiilor lui Șor la începutul lunii noiembrie, iar la sfârșitul lunii noiembrie companiile afiliate lui Șor au întors BEM peste 13 miliarde de lei, aici intrând și dobânda.

Tot atunci BNM în urma emiterii de stat a unei garanții ( existând foarte multe semne de întrebare și în privința acestei decizii, ea fiind luată pe 13 noiembrie , adică în perioada când peste 12 miliare de lei erau acordtate firmelor afiliate lui Șor și înainte de întoarcerea creditelor ) în sumă de 9,4 miliarde de lei a acordat acești bani pentru acoperirea creditelor nu doar la BEM (5,2 miliarde) , dar și Banca Socială ( 2,8 miliarde)  și Unibank (1,3 miliarde).
Alte peste 4,9 milioane de lei au fost alocate celor 3 bănci în aprilie 2015, la fel în baza emiterii de stat a unor garanții,  BEM – 4 miliarde și Unibank – 0,97 milarde de lei.
O nedumerire mare rămâne de ce banii statului au fost acordați și băncilor ( Banca Socială și Unibank) în care statul nu avea nici o cotă-parte.
Din informațiile prezentate de BNM la începutul anului 2020 BEM a restituit statului doar peste 1,3 miliarde de lei.


Așadar din datele expuse mai sus se poate face un calcul matematic care ar arăta în felul următor:  12 ( banii existenți în BEM potrivit lui Șor) – 12 ( creditele oferite companiilor lui Șor) + 13 ( creditele întoarse de companiile lui Șor cu tot cu dobândă) + 5,2  ( credit de urgență oferit  BEM de BNM în noiembrie 2014) + 0,97 ( credit oferit de BNM în aprilie 2015) = 1,3 ( banii restituiți statului de către BEM la începutul anului 2020).
Mai simplu: 12 -12 + 13 + 5,2 + 0,97 = 1,3.
 

Cam aceasta este descoperirea pentru care cred că Republica Moldova trebuie să îl propună pe Ilan Șor la premiul Nobel pentru matematică. Sunt sigur că deputații Partidului Șor din Parlament vor veni cu o inițiativă în acest sens, ca acest destoinic bărbat al neamului să își capete locul binemeritat în istoria țării. Iar publicarea documentelor și articolului, menționate mai sus,  pe site-ul timpul.md care se pretinde a fi unul pro-românesc și unionist, mă face să cred că și unioniștii din Republica Moldova vor susține acest demers patriotic.

Maxim Djamanov

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

o zi ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

3 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

o săptămână ago