Categories: SocialȘtiri

Discriminarea femeilor cu dizabilități este o realitate tristă în Moldova, declarație

Discriminarea femeilor cu dizabilități este o realitate tristă în Republica Moldova. Aceste femei sunt discriminate în relațiile cu instituțiile statului, sunt excluse de pe piața muncii şi nu participă la viața politică. Declarația a fost făcută de către Asya Varbanova, reprezentantă UN Women în Moldova, luni, 23 octombrie, la deschiderea forumului național al femeilor cu dizabilități, transmite IPN.

În Republica Moldova, femeile cu dizabilități alcătuiesc 48% din numărul persoanelor cu dizabilități, ele sunt active, au potențial de a schimba ceva și pot contribui la dezvoltarea comunității și a ţării, spune Asya Varbanova. Potrivit reprezentantei UN Women în Moldova, aceste femei au idei care trebuie puse în practică, trebuie analizate și luate în considerare atunci când se elaborează politici la nivel de stat.

Asya Varbanova spune că, deși în ultimii ani s-au făcut pași pentru a combate discriminarea femeilor cu dizabilități, este încă mult de făcut. O reprezentare mai largă a femeilor cu dizabilități va contribui la o mai bună respectare a drepturilor omului în Republica Moldova. „Acest lucru va duce la o societate mai prosperă, mai bogată. Moldova va deveni un loc mai bun pentru toate categoriile de cetățeni. În 2030, Moldova ar trebui să fie o ţară unde să fie respectate toate drepturile și nimeni să nu rămână neajutorat”, a declarat Asya Varbanova.

Prezent la deschiderea forumului național al femeilor cu dizabilități, premierul Pavel Filip a remarcat faptul că genericul evenimentului – „Avem abilități, dorim posibilități” – semnifică dorința și necesitatea unui dialog constructiv, astfel ca să fie identificate barierele existente, constrângerile, după care acestea să fie eliminate, ca să fie oferite șanse egale tuturor cetățenilor moldoveni. „Atunci când vorbim despre șanse egale pentru femei sau pentru persoane cu dizabilități, nu este important doar să ai aprobată o lege în acest sens, este nevoie de implementare”, a declarat Pavel Filip, dând asigurări că nu există reticență la nivelul instituțiilor statului.

Forumul național al femeilor cu dizabilități este organizat de către Asociația Antreprenorilor cu dizabilități din Republica Moldova, cu susținerea programului ONU „Femeile în politică”, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago