Select your Top Menu from wp menus

Discriminarea femeilor cu dizabilități este o realitate tristă în Moldova, declarație

Discriminarea femeilor cu dizabilități este o realitate tristă în Republica Moldova. Aceste femei sunt discriminate în relațiile cu instituțiile statului, sunt excluse de pe piața muncii şi nu participă la viața politică. Declarația a fost făcută de către Asya Varbanova, reprezentantă UN Women în Moldova, luni, 23 octombrie, la deschiderea forumului național al femeilor cu dizabilități, transmite IPN.

În Republica Moldova, femeile cu dizabilități alcătuiesc 48% din numărul persoanelor cu dizabilități, ele sunt active, au potențial de a schimba ceva și pot contribui la dezvoltarea comunității și a ţării, spune Asya Varbanova. Potrivit reprezentantei UN Women în Moldova, aceste femei au idei care trebuie puse în practică, trebuie analizate și luate în considerare atunci când se elaborează politici la nivel de stat.

Asya Varbanova spune că, deși în ultimii ani s-au făcut pași pentru a combate discriminarea femeilor cu dizabilități, este încă mult de făcut. O reprezentare mai largă a femeilor cu dizabilități va contribui la o mai bună respectare a drepturilor omului în Republica Moldova. „Acest lucru va duce la o societate mai prosperă, mai bogată. Moldova va deveni un loc mai bun pentru toate categoriile de cetățeni. În 2030, Moldova ar trebui să fie o ţară unde să fie respectate toate drepturile și nimeni să nu rămână neajutorat”, a declarat Asya Varbanova.

Prezent la deschiderea forumului național al femeilor cu dizabilități, premierul Pavel Filip a remarcat faptul că genericul evenimentului – „Avem abilități, dorim posibilități” – semnifică dorința și necesitatea unui dialog constructiv, astfel ca să fie identificate barierele existente, constrângerile, după care acestea să fie eliminate, ca să fie oferite șanse egale tuturor cetățenilor moldoveni. „Atunci când vorbim despre șanse egale pentru femei sau pentru persoane cu dizabilități, nu este important doar să ai aprobată o lege în acest sens, este nevoie de implementare”, a declarat Pavel Filip, dând asigurări că nu există reticență la nivelul instituțiilor statului.

Forumul național al femeilor cu dizabilități este organizat de către Asociația Antreprenorilor cu dizabilități din Republica Moldova, cu susținerea programului ONU „Femeile în politică”, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/discriminarea-femeilor-cu-dizabilitati-este-o-realitate-trista-in-moldova-declaratie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19