Ilan Șor a renunţat la fotoliul de primar, Reghina Apostolova – la cel de viceprimar, iar consilierii municipali le-au acceptat demisiie. Cei doi au ales să plece în Parlament, dat fiind că perioada în care legea le-a permis să conducă concomitent municipalitatea practic a expirat – funcţiile de deputat şi edili locali fiind incompatibile.
Chestiunea privind demisia viceprimarei Reghina Apostolova a fost inclusă din timp pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului municipal Orhei, convocată ieri la ora 17:00. Despre demisia lui Ilan Șor s-a aflat cu aproimativ o jum[tate de oră înainte de şedinţa în plen, când secretara Consiliului, Ala Buracovschi, le-a spus consilierilor din comisiile juridică şi socială că are un proiect de decizie “proaspat tipărit”.
Mesajele de adio ale lui Șor şi Apostolova s-au încheiat cu aplauze din partea sustinătorilor, cu înmânarea unui buchet imens de trandafiri şi cu promisiuni de nedespărțire de Orhei, în pofida aflării la Chişinău.
Ilan Șor a anunţat că în locul său o lasă pe viceprimara Diana Memeț, iar în locul viceprimarei Reghina Apostolova a propus-o pe jurista Cristina Cojocari, care a şi fost votată în această funcţie de majoritatea consilierilor municipali.
Ilan Șor, care este condamnat în prima instanță la 7 ani şi şase luni de închisoare, fiind peronajul central al raportului Kroll privind devalizarea sistemului bancar din Moldova, şi-a obtnut mandatul de deputat, după ce a candidat pe circumscripţia uninominală Orhei. Reghina Apostolova – o altă figurantă în raportul Kroll, a acces în Parlament pe lista partidului condus de Șor.
Timp de aproape 4 ani, cei doi au condus Orheiul, ca urmare a alegerilor din iunie 2015, care au fost câştigate de Ilan Șor – la acea vreme, candidat al Partidului Ravnopravie. Pentru a putea participa la precedentul scrutin local, Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciulu, unde se afla din cauza altui dosar penal deschis pe numele său în legătură cu frauda bancară.