Select your Top Menu from wp menus

Dezbateri pe marginea proiectului comasat

Potrivit proiectului rezultat din comasarea celor două inițiative de modificare a sistemului electoral, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale. Deputații vor fi aleși într-un singur tur, cu majoritate relativă. Pentru regiunea transnistreană, alegerile vor fi organizate pe teritoriile controlate de autoritățile de la Chișinău. În noul proiect, s-a renunțat la prevederea ce ține de revocarea deputaților, transmite IPN.

Dacă se va decide implementarea sistemului electoral mixt, candidații ar trebui să poată participa la alegeri fie pe liste de partid, fie în circumscripție uninominală,  pentru a evita dublările. De această părere este politologul Alexandru Solcan, participant la audierile publice cu privire la modificarea sistemului electoral, organizate joi, 25 mai, la Parlament. Candidații trebuie să aleagă, a spus Alexandru Solcan. În opinia sa, această restricție trebuie prevăzută în legislație. De asemenea, politologul consideră că pragul electoral pentru un partid trebuie coborât la 5%, iar pentru blocuri electorale – la 6%.

Analistul Roman Mihăeș a declarat că, deși este susținătorul votului uninominal, salută faptul că s-a ajuns la un consens larg în Parlament, fiind susținută cu majoritatea voturilor comasarea celor două inițiative de modificare a sistemului electoral, inițiate de PDM și PSRM. În opinia sa, sistemul mixt va asigura un echilibru – pe de o parte vor fi deputați aleși pe liste, pe de altă parte vor fi deputați aleși direct de cetățeni. Potrivit lui, acest fapt va permite să acceadă în Parlament persoane care nu au șanse să ajungă să fie alese pe liste, pentru că nu sunt promovați de liderii de partid.

Analistul politic Vitali Andrievschi nu crede că pentru diasporă trebuie create circumscripții aparte. Potrivit lui, moldovenii de peste hotare trebuie înscriși în circumscripțiile din țară. La fel, ar trebui să se întâmple și în cazul alegătorilor din regiunea transnistreană.

Ecaterina Mardarovici, reprezentanta Platformei pentru Egalitate de Gen, a declarat că rămâne adepta sistemului electoral proporțional, pe liste de partid, având convingerea că este un sistem prietenos și contribuie la realizarea obiectivelor legate asigurarea egalității de gen.

Expertul Sergiu Ungureanu susține că toată lumea vorbește despre faptul că oamenii și-au pierdut încrederea în partide, și paradoxal, tot aceste partide vin cu o soluție, și acest lucru ridică semne de întrebare. Cât ține de diasporă, expertul a menționat că Republica Moldova nu are o legislație care să stipuleze mărimea acesteia și cine se consideră diasporă. Potrivit lui, până la urmă, dacă se discută un proiect de o importanță majoră, poate ar fi cazul ca să se vină cu inițiativă de referendum pentru a vedea care este cu adevărat părerea populației.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/dezbateri-pe-marginea-proiectului-comasat/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19