Delegația Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European: Reducerea corupţiei şi obţinerea rezultatelor în investigaţiile privind fraudarea băncilor sunt de cea mai mare importanţă

O delegaţie a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, condusă de MPE Laima Andrikienė, a vizitat Moldova şi Ucraina în perioada 3–6 aprilie, pentru a evalua implementarea reformelor europene.

MPE s-au întâlnit cu autorităţile şi cu societatea civilă ale celor două ţări, pentru a evalua relaţiile cu UE, implementarea Acordurilor de Asociere, pentru a încuraja reformele şi lupta împotriva corupţiei. Rezultatele vor fi elucidate anul acesta în rezoluţia Parlamentului European privind implementarea Acordului de Asociere în Ucraina şi Moldova.

 

“Mesajul nostru pentru ambele ţări este foarte clar – vrem să susţinem Ucraina şi Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere şi vrem să vedem progrese rapide în ceea ce priveşte reformele, în special, în ceea ce priveşte statul de drept şi procesul de democratizare”, a spus şefa delegaţiei Laima Andrikienė (PPE, LT) după vizită.

Comentând vizita delegaţiei în Moldova, dna Andrikienė a afirmat: „Noi am accentuat faptul că dacă există dorinţa de a efectua reforme, UE, inclusiv Parlamentul European, va fi alături de Republica Moldova, pentru a-i oferi suport.

 

Noi pledăm pentru o intensificare în continuare a comerţului, dar şi pentru conexiuni de transport mai bune şi interconexiuni energetice cu UE, cu scopul de a susţine dezvoltarea socio-economică a Moldovei, pentru beneficiul tuturor cetăţenilor.

 

Delegaţia a avut de asemenea un schimb sincer de opinii despre probleme şi provocări, cum ar fi noua lege electorală, reforma sectorului media, reforma justiţiei, câteva cazuri dubioase de urmărire penală, lupta cu corupţia şi – ultimul, dar nu şi cel mai puţin important subiect – investigarea fraudei bancare. Reducerea corupţiei şi obţinerea rezultatelor în investigaţiile privind fraudarea băncilor sunt de cea mai mare importanţă. Reformarea justiţiei şi asigurarea unei media independente sunt de asemenea subiecte-cheie.”

 

Pe lângă dna Andrikienė, delegaţia PE a fost alcătuită din: cinci MPE: Michael Gahler (PPE, DE), Dariusz Rosati (PPE, PL), Doru Frunzulica (S&D, RO), Petras Auštrevičius (ALDE, LT) şi Helmut Scholz (GUE/NGL, DE).

 

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

21 de ore ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

o zi ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

3 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago