Select your Top Menu from wp menus

Cum să te protejezi de interceptările telefonice – I

În anul 2006 Centrului de Investigaţii Jurnalistice anunţa unele sfaturi  de protejare  contra interceptărilor telefonice, utile în contextul proceselor răsunătoare pe care le instrumenta atunci guvernarea comunistă. O parte din acestea le reproducem acum, în contextul în care la 6 ani de acea perioadă lucrurile par a se fi schimbat destul de puţin:

„Discutiile de la telefonul stationar par a fi cel mai usor de ascultat. In fiecare sector al orasului sunt mai multe cutii metalice, asa–zisele safeuri ale liniilor telefonice fixe in care ai acces la linia oricarui numar de telefon din cartier. Aceste cutii pot fi deschise de operatorii de la „MoldTelecom”, dar si de spargatorii de lacate. Dupa ce ai deschis, nu–ti ramane decat sa identifici linia pe care vrei sa o asculti, sa te conectezi cu un circuit suplimentar peste circuitul abonatului supravegheat si sa asculti sau sa inregistrezi nestingherit discutia care prezinta interes. Alte modalitati de interceptare sunt conectarea unui aparat de inregistrare sau prelungirea circuitului respectiv pe o linie libera („linie alba”). Mecanismul e acelasi ca si atunci cand, cu ajutorul prelungitorului, conectezi intr–o camera alaturata un aparat suplimentar la linia telefonica de acasa.
Aparatele de interceptare ale convorbirilor telefonice fixe sau, prin radioemitator, de la o distanta de 200 metri sunt relativ simple ca structura si pot fi confectionate pe cale artizanala de catre specialistii in radioelectronica. Asemenea tehnica poti gasi, e drept, confidential, la Piata Universala (din str. Pan Hallipa), supranumita „Pticika”. Costul unui aparat variaza intre 50 si 150 lei. Capacitatea lui de interceptare depinde de baterii. Sistemele sofisticate de interceptare, inclusiv cele cu laser, costa pana la 10 mii de dolari.
Exista o regula fara exceptii, care se respecta de la lansarea primelor linii telefonice in R. Moldova: atunci cand se deschide o noua linie telefonica, in afara de firele trase in sectorul respectiv, se trage si la SIS un fir, de unde lucratorii acestei institutii pot intercepta in orice ora de zi sau noapte conversatiile telefonice dorite.

În afara de aceste metode de interceptare a convorbirilor telefonice, exista altele, care pot fi facute de la distanta. Cel mai disponibil instrument de interceptare este emitatorul/microfonul (asa–zisul „juciok”), este plasat in incapere si care poate fi camuflat intr–o lustra, in fax, telefon, telecomanda, ceas sau vreo carte. Dispozitivul inregistreaza toate discutiile din incapere, audierea lor fiind posibila de la distanta. De regula, emitatorul este plasat de unul din angajatii companiei/firmei, racolat anterior in acest scop, sau este ascuns intr–un cadou oferit de un asa–zis prieten, partener. De aceea, specialistii in filare recomanda potentialelor victime sa nu pastreze, cel putin o perioada, in birouri, cadourile primite. Astazi, in birourile, casele multor functionari sau oameni de afaceri sunt montate ilegal microfoane/emitatoare, dovada fiind si solicitarile continue ale acestora, adresate unor agentii private de securitate care dispun de utilaj performant de depistare a tehnicii de filaj. Taxa medie pentru verificarea unui birou de circa 18 metri patrati este de circa 200 de dolari. Oameni de afaceri sau politicieni isi verifica, cel putin o data in luna, incaperile de prezenta tehnicii de interceptare.
Astazi, pana si geamurile se pot transforma in emitatoare de la distanta. Vibratiile sticlei, provocate de discutiile din interior, pot fi citite cu ajutorul unui microfon indreptat spre geamul–tinta. O bariera in interceptarea pe aceasta cale sunt jaluzelele, in special cele orizontale, geamurile fumurii sau, si mai bine, geamurile cu forma ondulata a sticlei receptionate.
De asemenea, exista microfoane care inregistreaza discutiile purtate in aer liber. Conditia pentru o interceptare buna este ca acesta sa fie directionat spre locul discutiei. Suprafata de acoperire/interceptare variaza de la cateva zeci la cateva sute de metri.

Cum poţi să te protejezi de interceptare?

– Obturaţi cu draperii pluşate ferestrele încăperilor în care se desfăşoară activităţi private sau secrete şi deconectaţi de la reţeaua electrică echipamentele electrice şi electronice care nu sunt utilizate.
– Depozitaţi obiectele primite cadou, pe timp de 2-4 săptămâni, în afara spaţiilor care necesită protecţie.
– Faceţi periodic un control tehnic de specialitate al aparaturii electrice şi electronice, care poate constitui suport ideal pentru disimularea unor mijloace tehnice de interceptare.
– Separaţi reţelele telefonice proprii de cele care aparţin altor firme sau concurenţilor.
– Însuşiţi toate funcţiile propriului telefon mobil şi verificaţi periodic setarea lor (activat-dezactivat).
– Nu permiteţi persoanelor străine să listeze funcţiile telefonului dvs. mobil.
– Folosiţi coduri de securitate personalizate.
– Închideţi mobilul şi detaşaţi bateria atunci când purtaţi discuţii ce necesită protecţie maximă. Este bine să vă obişnuiţi să ţineţi telefonul mobil închis cât mai mult timp.
– Dacă acest lucru nu este posibil, folosiţi în spaţiul respectiv alte surse de sunet, gen muzică sau fântâni arteziene, şi poziţionaţi microfonul telefonului astfel încât să fie foarte aproape de acestea şi orientat către ele.
– Pentru convorbiri confidenţiale folosiţi aparate cu cartelă. Schimbaţi cât mai multe cartele.”

sursa: investigatii.md

Cum să te protejezi de interceptările telefonice – II


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cum-sa-te-protejezi-de-interceptarile-telefonice-i/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19