Flirtul chiar funcţionează. De fapt, oamenii de ştiinţă susţin că el este mai eficient decât aspectul fizic în ceea ce priveşte cucerirea unui potenţial partener.
Dr. Monica Moore, psiholog în cadrul Universităţii Webster din St. Louis, a realizat o cercetare în baruri, mall-uri şi alte locuri în care tinerii merg pentru a cunoaşte alţi oameni, cu scopul de a observa efectele flirtului.
În urma studiului ea a concluzionat că nu indivizii care arată foarte bine sun cei care au mai mult succes, ci ce care îşi semnalează disponibilitatea şi încrederea prin tehnici de bază ale flirtului, precum contactul vizual şi zâmbetul. Simplul fapt de-i indica celuilalt că eşti disponibil te avantajează, indiferent dacă eşti bărbat sau femeie.
Ce tip de flirt funcţionează mai bine?
Două tipuri de flirt sunt universale: zâmbetul şi contactul vizual.
În cartea ei, „The Mating Game: A Primer on Love, Sex, and Marriage” Pamela C. Regan explică faptul că „indiciile care spun despre tine că eşti disponibil se bazează pe aceleaşi comportamente nonverbale, pentru a comunica interesul romantic. Zâmbetul şi contactul vizual par a fi metodele universale folosite de bărbaţi şi femei pentru a transmite că sunt interesaţi într-un sens romantic”.
Cu toate acestea, se pare că nimic nu spune mai bine „sunt interesat/ă de tine” ca atingerea. Aceeaşi autoare, nota în cartea „Close Relationships” cum sunt interpretate tipurile de atingere. Astfel, atingerea pe umăr sau strângerea de mână indică faptul că individul este interesat doar de amiciţie, în timp ce atingerea feţei indică interesul pentru o relaţie romantică. În altă ordine de idei, atingerea taliei sau a antebraţului, por reprezenta semnale ambigue, ce pot avea mai multe înţelesuri.
Chiar şi aşa, oamenii de ştiinţă au indicat că, uneori, chiar şi o atingere uşoară a mâinii face ca un bărbat să aibă mai mult succes în obţinerea unui număr de telefon de la persoana de care este atras. Însă, aşa cum este de aşteptat, această reuşită depinde de context. Comportamentul este perceput diferit în funcţie de locaţie. Cu cât mediul este mai formal, cu atât persoana interesată trebuie să facă semne mai evidente pentru a-i fi înţeles mesajul.
Totuşi, deşi femeilor le este permis aproape întotdeauna să îşi atingă interlocutorul, pentru bărbaţi s-ar putea să nu fie la fel de uşor. Iar studiile au indicat că, bărbaţii nu au la fel de mult ca femeile atunci când folosesc atingerea pentru a flirta. În schimb, metoda de flirtat care funcţionează în rândul lor este aceea care implică etalarea dominanţei sociale.
„Rezultatele au indicat că bărbaţii care au iniţiat cu succes un contact romantic cu femeile au etalat un număr mai mare de indicii nonverbale, comparativ cu bărbaţii care nu au avut succes. Mai exact, bărbaţii care au avut succes s-au angajat în mişcări de «maximizare a spaţiului» (adică şi-au poziţionat corpul în aşa fel încât să ocupe mai mult loc), au aruncat mai puţine priviri spre persoanele vizate, şi-au schimbat mai des locaţia în bar şi au etalat mai puţine atingeri nereciproce faţă de cei din jur”, a mai notat Pamela Regan în Close Relationships.
sursa: descopera.ro