Select your Top Menu from wp menus

ANRE: preţurile de import la benzină nu sunt în creştere. În lei este mai mic decât cel din februarie

Pe parcursul săptămânii trecute și până în prezent, peste 10 companii petroliere au notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre intenția de a majora prețurile la carburanți – gaz lichefiat, benzină și motorină. Calculele petroliștilor arată că prețurile cu amănuntul la gazul lichefiat ar urma să crească cu 45-80 de bani; la benzină – cu 20-40 de bani, la motorină – cu 45-90 de bani.

ANRE informează că prețurile de import la gazul lichefiat, în ultimele patru luni, au fost în creștere, în luna septembrie prețul mediu fiind mai mare decât cel din iunie cu 164 $/tona (26,8%) sau cu 2177 lei/tona (28,1%), ajungând la 777$/tona.

Prețurile de import la benzină actualmente nu sunt mai mari comparativ cu perioada în care anterior au fost stabilite prețurile de comercializare cu amănuntul (februarie 2013). Or, luând în considirație devalorizarea valutei naționale în această perioadă cu 6-8%, prețul mediu de import al benzinei în septembrie a crescut cu 451 lei/tona (3,5%) față de cel din luna ianuarie, însă a fost cu 311 lei/tona (2,3%) mai mic decât cel din luna februarie. De notat că în primele zile ale lunii octombrie prețul de import s-a diminuat până la 989 $/tona.

În cazul motorinei – prețul mediu de import în valuta națională a fost în creștere, atât față de luna ianuarie, cât și față de februarie, cu 6,3% și, respectiv, 4,1%. În perioada 1-6 octombrie prețul de import s-a micșorat cu 3,6% – în dolari/SUA sau cu 1,7% în lei moldovenești.

Instituţia reiterează că, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, ANRE nu stabilește prețurile pe o piață concurenţială. ANRE va informa oficial Consiliul Concurenței pentru ca acesta să verifice respectarea legislației concurențiale pe această piață.

Pe piaţa produselor petroliere, ANRE este abilitată cu dreptul de eliberare/retragere a licenţelor de activitate şi de monitorizare a pieţei, inclusiv în vederea nedepăşirii de către operatori a profitului de 10%, prevăzut de metodologia de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere.