Categories: PoliticȘtiri

Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general

La o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură, Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general. Declarația a fost făcută vineri, 26 februarie, în plenul Parlamentului.

„Vreau să vă mulţumesc pentru votarea Legii cu privire la Procuratură. Acum se deschide un capitol decisiv pentru instituţie, urmează schimbări profunde şi sistemice, care vor asigura modernizarea întregului sistem de drept. Sunt recunoscător celor care au participat la elaborarea legii. Schimbările trebuie să înceapă de la vârf”, a spus el. Corneliu Gurin a accentuat că implementarea reformei are nevoie de resurse financiare pe măsură. “Este o necesitate obiectivă dacă ne dorim rezultate. Procurorii au nevoie de susţinere, condiţii decente de muncă şi salarizare pentru a-şi pune în valoare profesionalismul”, a conchis acesta.

Conform noii legi, procurorul general nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea președintelui Legislativului, așa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Această modificare intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului. Modificarea ar urma să fie făcută în următoarele luni. Actuala formulă de desemnare a procurorului general a fost criticată de experți că ar lăsa loc de influențe politice.

Cum a ajuns procuror

Corneliu Gurin a devenit procuror general în 2013, după ce a fost preşedintele unei comisii constituite special pentru selectarea candidatului la această funcţie. Acesta declara atunci că acel concurs va putea fi considerat corect dacă Parlamentul va accepta candidatura propusă de comisie. În martie 2013, comisia l-a propus la funcția de procuror general pe Vitalie Pârlog, fost ministru al Justiție în perioada guvernării comuniste. Curios este însă faptul că, în scurt timp, în lipsa unui concurs, procuror general a fost ales Corneliu Gurin.

„E greu de spus dacă, în urma acestui concurs, se va reuşi depolitizarea instituţiei. Cu siguranţă, vom selecta o candidatură pe criterii apolitice. În Parlament însă votul este politic şi, dacă nu va fi acordat candidatului propus de noi, însemnă că instituţia va fi politizată. Dacă va fi acceptat atât de preşedintele Parlamentului, cât şi de deputaţi, vom avea şansa să spunem că nu a fost o selectare sub masă, ci una corectă“, ne declara în 2013 Corneliu Gurin.

Corneliu Gurin a deţinut funcţia de consultant principal în Direcţia Juridică a Aparatului Parlamentul în perioada 1995-2001. Între anii 2001-2005, el a fost director general al Aparatului Parlamentului Republicii Moldova, consilier al Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova în probleme juridice şi relaţii cu organele de drept. În perioada 2005-2012, Gurin a fost jurist/coordonator de programe la Asociaţia Obştească ADEPT, dar şi la alte proiecte internaţionale. În luna noiembrie 2011, Corneliu Gurin a aderat la Partidul Acţiunea Democratică, condus de Mihai Godea. El a părăsit însă formaţiunea înainte de a fi desemnat preşedintele Comisiei speciale pentru selectarea candidatului la funcţia de Procuror General.

sursa: anticoruptie.md

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago