Tendinţele de încălcare a normelor deontologice şi de utilizare a tehnicilor caracteristice propagandei şi manipulării, semnalate în rapoartele anterioare ale Centrului pentru Jurnalism Independent, s-au menţinut şi pe parcursul lunilor mai-iunie-iulie, iar în unele cazuri s-au amplificat.
Cel de-al treilea raport de monitorizare elaborat de CJI, cu genericul: „Elemente de propagandă, manipulare informaţională şi încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spaţiul mediatic autohton”, vizează variantele electronice ale publicaţiilor Ziarul Naţional şi Panorama, precum şi producţia a şase posturi TV – Publika, Prime, Jurnal TV, Accent, RTR Moldova, Ren TV, şi patru portaluri informaţionale – Gagauzinfo.md, Novostipmr.com, Sputnik.md şi Deschide.md.
Viorica Zaharia, expert media care a efectuat monitorizarea, a menţionat, la o conferinţă de presă la IPN, că subiectele analizate se referă preponderent la evenimente politice de actualitate internă. Este vorba despre – congresul de constituire a Partidului Acţiune şi Solidaritate condus de Maia Sandu; alegerea unui nou preşedinte al Partidului Liberal Democrat; vizita la Chişinău şi la Tiraspol a vicepremierului rus, Dmitri Rogozin; reţinerea şi arestul lui Veaceslav Platon şi declaraţiile fostului şef de direcţie din cadrul CNA, Mihail Gofman referitor la frauda bancară.
Victoria Zaharia a menţionat că o parte din instituţiile media monitorizate au reflectat evenimentele ce au făcut obiectul acestui studiu cu abateri de la Codul deontologic al jurnalistului, şi anume au exagerat faptele, le-au prezentat unilateral, au amestecat faptele cu opiniile, au folosit etichetări. La fel, nu a fost asigurat pluralismul de opinii, iar în consecinţă consumatorii de presă au primit produse mediatice unilaterale, tendenţioase şi lipsite de echilibru.
Elemente de manipulare informaţională şi de propagandă au fost constatate mai des în ştirile difuzate de către Publika TV, RTR, Ren TV, Jurnal TV, Sputnik.md şi într-o măsură mai mică la Deschide.md şi la Ziarul Naţional. O parte dintre instituţiile monitorizate au favorizat unii actori politici şi i-au defavorizat pe alţii, prin text şi imagine, prezentând astfel detorsionat faptele.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…