Persoanele cărora li se constată o dizabilitate până la vârsta de 23 de ani (cu excepţia dizabilităţilor din copilărie) trebuie să facă dovada unui stagiu de cotizare de cel puţin doi ani pentru a putea solicita pensie de dizabilitate. Noile reglementări fac parte parte din reforma sistemului de pensii şi intră în vigoare la 1 aprilie 2017.
În cazul persoanelor cu vârsta între 23 şi 29 de ani, se va cere dovada unui stagiu de cotizare de patru ani. Pentru persoanele de 29-33 de ani – şapte ani. Persoanele de 33-37 de ani vor trebui să facă dovada unui stagiu de cotizare de zece ani, iar cei de 37-41 de ani – 13 ani. Dacă persoana are peste 41 de ani, pentru a putea solicita pensie de dizabilitate trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani.
Până la operarea modificărilor respective, stagiul de cotizare solicitat varia, în funcţie de vârsta persoanei, între 1 şi 5 ani.
Responsabilii de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei menţionează că prin majorarea stagiului de cotizare solicitat se doreşte eliminarea practicilor anterioare, când persoana, prin căi ilegale, obţinea gradul de dizabilitate pentru a beneficia de pensie şi de anumite înlesniri.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…