Categories: PoliticȘtiri

Concepția securității informaționale, votată în primă lectură

Deputații au votat în primă lectură un proiect de lege privind Concepția securității informaționale a Republicii Moldova. Potrivit autorului, care este Guvernul, Concepția va servi drept bază pentru elaborarea legislației și politicii de stat în domeniul asigurării securității informaționale, transmite IPN.

Vicedirectorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Balan, a declarat în plenul Parlamentului că adoptarea Concepției este determinată de necesitatea protecției intereselor persoanelor, societății, statului în domeniul informațional, contractarea pericolelor securității informaționale în societatea modernă, dar și de necesitatea menținerii unui echilibru între interesele persoanelor, societății, și statului pentru asigurarea securității informaționale.

Adoptarea prezentei Concepții va servi drept temei pentru elaborarea și aprobarea Strategiei securității informaționale a Republicii Moldova, care va descrie căile de atingere a stării de securitate informațională și mecanismele de cooperare între componentele sistemului de asigurare a securității informaționale.

Autorii proiectului menționează că în cazul în care amenințările la securitatea informațională și sursele acestora nu vor fi localizate și evitate, securitatea informațională a Republicii Moldova, ca parte componentă importantă a securității naționale în ansamblu, nu poate fi garantată.

În luările de cuvânt, deputatul liberal-democrat Iurie Țap a declarat că proiectul este de calitate foarte proastă. Autorii nu au demonstrat că își vor atinge scopurile prin acest proiect și, de aceea, a propus să fie retras. Deputatul crede că această concepție ar trebui integrată în Strategia securității naționale.

Și Mihaela Spatari,  deputat neafiliat, a spus că e nevoie să existe claritate în noțiuni, fără de care proiectul nu poate să fie susținut.

Supus votului, proiectul a fost susținut de majoritatea parlamentară și urmează să fie examinat și adoptat în variantă finală. Proiectul este parte a Programului legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut, și…

3 zile ago

Stranietăți – categoria de știri la care a plasat un site din Azerbaidjan reacția Maiei Sandu la protestele din Georgia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a comentat într-o postare pe rețeaua de socializare X (…

3 zile ago

Primăria Orhei nu oferă raportul de monitorizare a achizițiilor pentru anul trecut

La o lună și jumătate de când a fost adresată o solicitare, Primăria Orhei așa…

3 zile ago

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale…

4 zile ago

Judecătoria Orhei a anulat decizia prin care o localitate din raion a aprobat sponsorizarea cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved

Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a…

4 zile ago

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

6 zile ago