Select your Top Menu from wp menus

Concepția securității informaționale, votată în primă lectură

Deputații au votat în primă lectură un proiect de lege privind Concepția securității informaționale a Republicii Moldova. Potrivit autorului, care este Guvernul, Concepția va servi drept bază pentru elaborarea legislației și politicii de stat în domeniul asigurării securității informaționale, transmite IPN.

Vicedirectorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Balan, a declarat în plenul Parlamentului că adoptarea Concepției este determinată de necesitatea protecției intereselor persoanelor, societății, statului în domeniul informațional, contractarea pericolelor securității informaționale în societatea modernă, dar și de necesitatea menținerii unui echilibru între interesele persoanelor, societății, și statului pentru asigurarea securității informaționale.

Adoptarea prezentei Concepții va servi drept temei pentru elaborarea și aprobarea Strategiei securității informaționale a Republicii Moldova, care va descrie căile de atingere a stării de securitate informațională și mecanismele de cooperare între componentele sistemului de asigurare a securității informaționale.

Autorii proiectului menționează că în cazul în care amenințările la securitatea informațională și sursele acestora nu vor fi localizate și evitate, securitatea informațională a Republicii Moldova, ca parte componentă importantă a securității naționale în ansamblu, nu poate fi garantată.

În luările de cuvânt, deputatul liberal-democrat Iurie Țap a declarat că proiectul este de calitate foarte proastă. Autorii nu au demonstrat că își vor atinge scopurile prin acest proiect și, de aceea, a propus să fie retras. Deputatul crede că această concepție ar trebui integrată în Strategia securității naționale.

Și Mihaela Spatari,  deputat neafiliat, a spus că e nevoie să existe claritate în noțiuni, fără de care proiectul nu poate să fie susținut.

Supus votului, proiectul a fost susținut de majoritatea parlamentară și urmează să fie examinat și adoptat în variantă finală. Proiectul este parte a Programului legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/conceptia-securitatii-informationale-votata-in-prima-lectura/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19