Comunitatea Energetică Europeană a calificat votul în Parlament prin care s-au anulat hotărârile de numire a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) ca fiind drept o nouă încălcare a independenţei autorităţii date, transmite IPN.
Comunitatea Energetică a publicat pe pagina sa o declaraţie în care menţionează că decizia Parlamentului de a revoca întreaga componenţă a Consiliului de Administraţie al ANRE a venit după ce autoritatea de reglementare a adoptat tarife majorate la energie. Or, potrivit declaraţiei, aceste majorări au fost necesare pentru a închide o acţiune privind încălcarea dreptului comunitar iniţiată de Secretariatul Comunităţii Energetice şi pentru a asigura cheltuielile reale pentru serviciile oferite de companiile de energie.
Aceasta este a doua oară când Parlamentul a revocat din funcţie managementul de vârf al autorităţii de reglementare în energetică din motive pur politice după demiterea directorului Victor Parlicov, în iulie 2013, comentează Comunitatea Energetică. „Acţiunile Parlamentului discreditează o instituţie ale cărei competenţe şi independenţă sunt de o importanţă majoră pentru activitate corectă, transparentă şi eficientă în sectoarele de gaze naturale şi electricitate din ţară”, mai scrie în declaraţie.
Se pune în discuţie angajamentul Republicii Moldova de a reforma sectorul energetic şi să respecte principiile de bază ale Tratatului Comunităţii Energetice.
Joi, 3 decembrie, Parlamentul i-a revocat din funcţie pe cei 4 directori generali ai ANRE abrogând hotărârile adoptate în 2013 privind numirea lor. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a comentat această decizie spunând că o consideră ilegală şi că va sesiza Curtea Constituţională.