Select your Top Menu from wp menus

Compania care a devenit noul acţionar majoritar la BEM este acţionarul instituţiei de 11 ani

Noul acţionar majoritar de la BEM, Sisteme Informationale Integrate, este acţionar la Banca de Economii din martie 2002. Anunțul a fost făcut de guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțan,  în cadrul audierilor la Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe, scrie eco.md În urma emisiunii suplimentare de acţiuni din 29 august curent compania rusească a ajuns şi-a crescut cota de la  9,78% la 33,72% din capitalul BEMNoul acţionar majoritar s-a angajat să răscumpere pînă la sfîrşitul anului curent creditele neperformante ale băncii în sumă de 300 mil. lei şi să acorde băncii un împrumut subordonat de peste 600 mil. lei.

Statul şi-a pierdut cota majoritară la sfârşitul lunii august după ce a refuzat să particpe la emisiunea suplimentară de acţiuni a băncii. În urma acesteia noul proprietar cu cele mai multe acţiuni a devenit compania Siteme Informaţionale Integrate proprietarul ultimei fiind o firmă rusească – Constanta.
Ziarul de Gardă scria că firma Constanta, care deţine pachetul majoritar la Banca de Economii din Chişinău, este fondată la rândul său de către o firmă off-shore din Marea Britanie, care are statutul de companie dormantă, adică inactivă. Totodată, alte firme off-shore înregistrate pe aceeaşi adresă din Marea Britanie au fost anterior în centrul unor scandaluri economice la Chişinău, dar şi în alte câteva state post-sovietice. Firma britanică care deţine firma-fiică acţionară a BEM se află în acelaşi oficiu cu firma care stăpâneşte postul Publika TV.
Aceaşi publicaţie relata într-o altă ediţie că directoare companiei Constanta  este şi directoarea firmei «Victoria Trade» cu sediul în Ambasada R.Moldova din Federaţia Rusă.

Potrivit datelor publice, firma «Victoria Trade» de la Moscova este deţinută de către firma moldovenească «Moldoclassica», creată de omul de afaceri Miron Şor în anii 90. Anterior, ZdG a scris că restaurantul din sediul Consulatului R.Moldova la Moscova ar fi întreţinut de către Ilan Şor şi soţia sa, cântăreaţa Jasmin. Atunci, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova ne-au declarat că firma «Constanta», care detine acum şi acţiuni la BEM, este cea care gestionează restaurantul «Moldova» din incinta Ambasadei, restaurnat care a aparţinut cândva Ambasadei R. Moldova în Rusia.
În iarna acetsui an când a re-izbucnit scandalul în jurul situaţiei create la BEM, consilierul PCRM Victor Gurău a lansat acuzaţii potrivit cărora un şir de oameni de afaceri prin intermediul firmelor pe care le controlează  ar fi luat credite neperformante de la BEM de sute de milioane de lei, potrivit publika.md printre aceştia Gurău l-a nominalizat şi pe Ilan Shor.

 

 

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/compania-care-a-devenit-noul-actionar-majoritar-la-bem-este-actionarul-institutiei-de-11-ani/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19