Comisia Electorală Centrală a aprobat Regulamentul cu privire la procedura de ridicare şi validare a mandatelor de consilier. Acesta reglementează procedura de ridicare a mandatelor de către consiliile locale şi Comisie, precum şi procedura de atribuire a mandatelor de consilier.
Potrivit unui comunicat remis Radio Orhei necesitatea elaborării acestuia a fost condiţionată de noile modificări operate în Legea privind administraţia publică locală şi Codul electoral, prin care, Comisiei Electorale Centrale i-au fost atribuite noi competenţe. Acestea vizează ridicarea mandatului de consilier în cazurile de incompatibilitate a funcţiei, demisie sau deces al consilierulu
Regulamentul stipuează că mandatul consilierului se ridică înainte de termen prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale în caz de: incompatibilitate a funcţiei,demisie (la cerere) şi deces.Consilierul local care se află în unul din cazurile de incompatibilitate va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii
În cazul în care un consilier nu respectă prevederile privind încetarea incompatibilităţii, procedura de ridicare a mandatului de consilier se iniţiază de Comisia Electorală Centrală la sesizarea, după caz a:
– oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat;
– primarului localităţii respective;
– preşedintelui raionului;
– secretarului consiliului local;
– oricărui consilier din cadrul consiliului respectiv.
Sesizarea va fi însoţită de actele confirmative în acest sens. În baza documentelor electorale pe care le deţine, Comisia Electorală Centrală decide asupra ridicării mandatului de consilier în termen de 30 de zile calendaristice de la data informării Comisiei asupra situaţiei de incompatibilitate a funcţiei.