Comisia de la Veneţia şi Biroul OSCE pentru instituţiile democratice şi drepturile omului nu recomandă Moldovei să modifice Codul Electoral în anul alegerilor. Astfel se vorbeşte în declaraţia lor comună de la finele examinării solicitării Partidului Democrat cu privire la trecerea Moldovei la un sistem mixt de vot.
În document, citat de agenţia „INFOTAG”, se menţionează că reforma fundamentală propusă, potrivit căreia 51 de deputaţi vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar 50 în baza circumscripţiilor uninominale, „generează serioase îngrijorări şi poate avea neajunsuri serioase”.
Potrivit experţilor europeni, reforma poate avea un impact negativ la nivel local, unde candidaţii independenţi din circumscripţii pot fi influenţaţi de businessmanii locali sau alţi actori, care au interese proprii.
Înainte de a adopta o reformă, ea trebuie analizată minuţios şi trebuie discutată cu societatea civilă.
Experţii au atras atenţia asupra electoratului din Transnistria şi la numărul mare de cetăţeni moldoveni aflaţi peste hotarele republicii, unde este complicat de desfăşurat votul în baza circumscripţiilor uninominale.
Totodată, experţii au salutat iniţiativa de reducere a pragului electoral de la şase la patru procente şi îndeamnă deputaţii să voteze pentru legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…