Select your Top Menu from wp menus

Comisia de la Veneţia nu agrează modificarea în acest an a Codului Electoral

Comisia de la Veneţia şi Biroul OSCE pentru instituţiile democratice şi drepturile omului nu recomandă Moldovei să modifice Codul Electoral în anul alegerilor. Astfel se vorbeşte în declaraţia lor comună de la finele examinării solicitării Partidului Democrat cu privire la trecerea Moldovei la un sistem mixt de vot.

În document, citat de agenţia „INFOTAG”, se menţionează că reforma fundamentală propusă, potrivit căreia 51 de deputaţi vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar 50 în baza circumscripţiilor uninominale, „generează serioase îngrijorări şi poate avea neajunsuri serioase”.

Potrivit experţilor europeni, reforma poate avea un impact negativ la nivel local, unde candidaţii independenţi din circumscripţii pot fi influenţaţi de businessmanii locali sau alţi actori, care au interese proprii.

Înainte de a adopta o reformă, ea trebuie analizată minuţios şi trebuie discutată cu societatea civilă.

Experţii au atras atenţia asupra electoratului din Transnistria şi la numărul mare de cetăţeni moldoveni aflaţi peste hotarele republicii, unde este complicat de desfăşurat votul în baza circumscripţiilor uninominale.

Totodată, experţii au salutat iniţiativa de reducere a pragului electoral de la şase la patru procente şi îndeamnă deputaţii să voteze pentru legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/comisia-de-la-venetia-nu-agreaza-modificarea-in-acest-an-a-codului-electoral/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19