Chișinăul solicită sprijin pentru gestionarea crizei refugiaților

Guvernul Republicii Moldova este în discuții cu Frontex, agenția de poliție de frontieră a UE, pentru ajutor în securizarea frontierei cu Ucraina, a declarat joi ministrul de externe Nicu Popescu la o conferință de presă. „Avem probleme majore de gestionare a frontierelor acum”, a spus Popescu, din cauza fluxului mare de refugiați din Ucraina provocat de invazia rusească.

Popescu a mai spus că după ce Kiev-ul a interzis bărbaților în vârstă să plece din țară pentru ca să lupte, a crescut numărul „de treceri ilegale de frontieră noaptea…”.„ (…) Căutăm ajutor din partea statelor membre UE cu echipamente, în primul rând, iar de la Frontex căutăm sprijin cu echipamente și personal.”

În prezent, Moldova elaborează „legislația” pentru o potențială prezență a Frontex în țară, a mai spus ministrul de externe, adăugând că guvernul „se așteaptă” și la o intensificare a contrabadei cu arme. Există „o listă foarte lungă de țări prietene care au trimis ajutor” pentru ca Moldova să facă față celei mai mari crize de refugiați din istoria sa, a spus Popescu, repetând un apel anterior pentru continuarea ajutorului economic și umanitar. Popescu a precizat că se observă o reducere a numărului de traversări zilnice a frontierei, înspre Moldova.

De la începutul războiului, au venit peste 270.000 de refugiați ucraineni. În jur de 100 de mii au rămas în Moldova, dintre 46.000 sunt minori, a mai spus Nicu Popescu. Aproximativ 90 la sută suntă cazați privat. „Sperăm că nu o să avem nevoie de tabere de corturi” a mai declarat ministrul, care a arătat că șansele de cazare privată scadă rapid.

Statul moldovenesc cheltuiește peste 1 milion de dolari pe zi din bugetul propriu pentru a face față crizei refugiaților, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din costul total, restul fiind acoperit de diverse ajutoare externe, a mai spus Nicu Popescu, care a precizat că în acest moment, în țară se află o echipă a Fondului Monetar Internațional pentru a discuta despre un pachet de finanțare.

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago