Select your Top Menu from wp menus

Chișinăul solicită sprijin pentru gestionarea crizei refugiaților

Guvernul Republicii Moldova este în discuții cu Frontex, agenția de poliție de frontieră a UE, pentru ajutor în securizarea frontierei cu Ucraina, a declarat joi ministrul de externe Nicu Popescu la o conferință de presă. „Avem probleme majore de gestionare a frontierelor acum”, a spus Popescu, din cauza fluxului mare de refugiați din Ucraina provocat de invazia rusească.

Popescu a mai spus că după ce Kiev-ul a interzis bărbaților în vârstă să plece din țară pentru ca să lupte, a crescut numărul „de treceri ilegale de frontieră noaptea…”.„ (…) Căutăm ajutor din partea statelor membre UE cu echipamente, în primul rând, iar de la Frontex căutăm sprijin cu echipamente și personal.”

În prezent, Moldova elaborează „legislația” pentru o potențială prezență a Frontex în țară, a mai spus ministrul de externe, adăugând că guvernul „se așteaptă” și la o intensificare a contrabadei cu arme. Există „o listă foarte lungă de țări prietene care au trimis ajutor” pentru ca Moldova să facă față celei mai mari crize de refugiați din istoria sa, a spus Popescu, repetând un apel anterior pentru continuarea ajutorului economic și umanitar. Popescu a precizat că se observă o reducere a numărului de traversări zilnice a frontierei, înspre Moldova.

De la începutul războiului, au venit peste 270.000 de refugiați ucraineni. În jur de 100 de mii au rămas în Moldova, dintre 46.000 sunt minori, a mai spus Nicu Popescu. Aproximativ 90 la sută suntă cazați privat. „Sperăm că nu o să avem nevoie de tabere de corturi” a mai declarat ministrul, care a arătat că șansele de cazare privată scadă rapid.

Statul moldovenesc cheltuiește peste 1 milion de dolari pe zi din bugetul propriu pentru a face față crizei refugiaților, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din costul total, restul fiind acoperit de diverse ajutoare externe, a mai spus Nicu Popescu, care a precizat că în acest moment, în țară se află o echipă a Fondului Monetar Internațional pentru a discuta despre un pachet de finanțare.

sursa: europalibera.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/chisinaul-solicita-sprijin-pentru-gestionarea-crizei-refugiatilor/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19