Curtea Constituţională a pronunţat ieri hotărîrea privind controlul constituţionalităţii unor prevederi ale articolului 10 din Legea nr. 190-XIII cu privire la petiţionare şi a decis că toate petiţiile anonime să fie declarate neconstituţionale, informează MOLDPRES.
În urma audierii părţilor, Curtea a decis că potrivit articolului 52 din Constituţie, cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor. Plenul Curţii a specificat că norma constituţională oferă cetăţenilor dreptul de a se adresa autorităţilor publice la propria lor iniţiativă şi posibilitatea de a-şi revendica drepturile lezate anterior.
Totodată, Curtea a conchis că din textul articolului 52 din Constituţie rezultă cu claritate că orice petiţie urmează a fi semnată şi, deci, trebuie să conţină datele de identificare ale petiţionarului.
În luna mai curent, Curtea Supremă de Justiţie a depus la Curtea Constituţională o sesizare în care a cerut controlul constituţionalităţii unor prevederi care stabilesc obligativitatea examinării petiţiilor anonime în cazul în care acestea vizează ordinea publică şi securitatea naţională.
De la 95,2 mii la 73,6 mii a scăzut populația cu reședința stabilă a raionului…
Fostul primar al mun.Orhei, care este fugit la Moscova vrea ca Republica Moldova să adere…
Conform datelor Serviciului de Hidrometeorologic de Stat, atât săptămâna precedentă cât și curentă, din cauza…
În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului. Aceasta este prilejuită comemorării celui…
Numărul alegătorilor din raionul Orhei în continuare îl depășește pe cel al populației cu reședința…
O consilieră aleasă pe lisa PAS în consiliul comuncal Ciocîlteni, a renunțat la mandatul său.Comisia…