Select your Top Menu from wp menus

CC a calificat drept neconstituţională examinarea petiţiilor anonime

Curtea Constituţională a pronunţat ieri hotărîrea privind controlul constituţionalităţii unor prevederi ale articolului 10 din Legea nr. 190-XIII cu privire la petiţionare şi a decis că toate petiţiile anonime să fie declarate neconstituţionale, informează MOLDPRES.

În urma audierii părţilor, Curtea a decis că potrivit articolului 52 din Constituţie, cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor. Plenul Curţii a specificat că norma constituţională oferă cetăţenilor dreptul de a se adresa autorităţilor publice la propria lor iniţiativă şi posibilitatea de a-şi revendica drepturile lezate anterior.

Totodată, Curtea a conchis că din textul articolului 52 din Constituţie rezultă cu claritate că orice petiţie urmează a fi semnată şi, deci, trebuie să conţină datele de identificare ale petiţionarului.

În luna mai curent, Curtea Supremă de Justiţie a depus la Curtea Constituţională o sesizare în care a cerut controlul constituţionalităţii unor prevederi care stabilesc obligativitatea examinării petiţiilor anonime în cazul în care acestea vizează ordinea publică şi securitatea naţională.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cc-a-calificat-drept-neconstitutionala-examinarea-petitiilor-anonime/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19