Curtea Constituţională a pronunţat ieri hotărîrea privind controlul constituţionalităţii unor prevederi ale articolului 10 din Legea nr. 190-XIII cu privire la petiţionare şi a decis că toate petiţiile anonime să fie declarate neconstituţionale, informează MOLDPRES.
În urma audierii părţilor, Curtea a decis că potrivit articolului 52 din Constituţie, cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor. Plenul Curţii a specificat că norma constituţională oferă cetăţenilor dreptul de a se adresa autorităţilor publice la propria lor iniţiativă şi posibilitatea de a-şi revendica drepturile lezate anterior.
Totodată, Curtea a conchis că din textul articolului 52 din Constituţie rezultă cu claritate că orice petiţie urmează a fi semnată şi, deci, trebuie să conţină datele de identificare ale petiţionarului.
În luna mai curent, Curtea Supremă de Justiţie a depus la Curtea Constituţională o sesizare în care a cerut controlul constituţionalităţii unor prevederi care stabilesc obligativitatea examinării petiţiilor anonime în cazul în care acestea vizează ordinea publică şi securitatea naţională.