Categories: SocialȘtiri

Cazul Braguța arată lipsa modelelor în interacțiunea cu persoanele cu dizabilități mintale, opinie

Cazul Braguța, tânărul care a fost omorât într-o instituție penitenciară, demonstrează o problemă de sistem – lipsa protocoalelor de acțiune a polițiștilor atunci când interacționează cu persoane cu dizabilități mintale sau cu comportament deviant. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, transmite IPN.

Unul dintre avocații familiei Braguța, Vadim Vieru, consideră că lipsa protocoalelor a jucat festa sistemului polițienesc și a dus la situația tragică când cetățeanul Andrei Braguța a decedat în urma maltratării.

Ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, recunoaște că a existat o inacțiune din partea polițistului de gardă și potrivit lui acest lucru nu este ieșit din comun. Alexandru Jizdan susține că instanța de judecată trebuie să se expună asupra faptului ce l-a determinat pe acel polițist să nu acționeze. „Noi lecția am învățat-o. Dacă polițiștii cunoșteau și exista un certificat care dovedea că persoana este cu deficiențe mintale, el nu era să fie plasat împreună cu alți deținuți”, spune Alexandru Jizdan. Avocatul Vadim Vieru neagă această declarație și spune că în ziua în care a fost maltratat Andrei Braguța a existat informația că acesta se află la evidența medicului psihiatru.

Potrivit directorului de program din cadrul Institutului de Politici Publice, Iurie Pîntea, ca urmare a cazului Braguța, se încearcă de a pune toată responsabilitatea pe umerii poliției, dar se evită să se vorbească despre responsabilitatea societății. Iurie Pîntea este de părere că acesta este un caz de excepție și nu ar trebui extrapolat în întregime asupra poliției.

Șapte persoane, trei inspectori ai Izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliţie a municipiului Chișinău și patru deținuți, vor compărea pe banca acuzaților în dosarul lui Andrei Braguţa, care a murit în penitenciar la sfârșitul lunii august. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, citat de IPN, polițiștii sunt acuzați de manifestarea consimțământului tacit la comiterea actelor de tortură în privința lui Andrei Braguţa de către cei patru codeținuți de celulă ai victimei, precum și pentru supunerea victimei la tratamente inumane.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

2 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago