Select your Top Menu from wp menus

Cazul Braguța arată lipsa modelelor în interacțiunea cu persoanele cu dizabilități mintale, opinie

Cazul Braguța, tânărul care a fost omorât într-o instituție penitenciară, demonstrează o problemă de sistem – lipsa protocoalelor de acțiune a polițiștilor atunci când interacționează cu persoane cu dizabilități mintale sau cu comportament deviant. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, transmite IPN.

Unul dintre avocații familiei Braguța, Vadim Vieru, consideră că lipsa protocoalelor a jucat festa sistemului polițienesc și a dus la situația tragică când cetățeanul Andrei Braguța a decedat în urma maltratării.

Ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, recunoaște că a existat o inacțiune din partea polițistului de gardă și potrivit lui acest lucru nu este ieșit din comun. Alexandru Jizdan susține că instanța de judecată trebuie să se expună asupra faptului ce l-a determinat pe acel polițist să nu acționeze. „Noi lecția am învățat-o. Dacă polițiștii cunoșteau și exista un certificat care dovedea că persoana este cu deficiențe mintale, el nu era să fie plasat împreună cu alți deținuți”, spune Alexandru Jizdan. Avocatul Vadim Vieru neagă această declarație și spune că în ziua în care a fost maltratat Andrei Braguța a existat informația că acesta se află la evidența medicului psihiatru.

Potrivit directorului de program din cadrul Institutului de Politici Publice, Iurie Pîntea, ca urmare a cazului Braguța, se încearcă de a pune toată responsabilitatea pe umerii poliției, dar se evită să se vorbească despre responsabilitatea societății. Iurie Pîntea este de părere că acesta este un caz de excepție și nu ar trebui extrapolat în întregime asupra poliției.

Șapte persoane, trei inspectori ai Izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliţie a municipiului Chișinău și patru deținuți, vor compărea pe banca acuzaților în dosarul lui Andrei Braguţa, care a murit în penitenciar la sfârșitul lunii august. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, citat de IPN, polițiștii sunt acuzați de manifestarea consimțământului tacit la comiterea actelor de tortură în privința lui Andrei Braguţa de către cei patru codeținuți de celulă ai victimei, precum și pentru supunerea victimei la tratamente inumane.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cazul-braguta-arata-lipsa-modelelor-in-interactiunea-cu-persoanele-cu-dizabilitati-mintale-opinie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19