Select your Top Menu from wp menus

Buna guvernare: Curățenie de primăvară la Măcărești. La inițiativa localnicilor, comuna a fost „lustruită”

Mai mulți locuitori ai comunei Măcărești din raionul Ungheni au ieșit în mod organizat la lucrări de salubrizare a localității. Au curățat și au măturat ulițele, au astupat gropile apărute în timpul iernii și cele rămase după instalarea sistemului de apeduct. Oamenii au venit cu inițiativa și forța de muncă, iar primăria – cu echipamentul și utilajele. Astfel de practici de implicare a sătenilor în viața comunității îi responsabilizează atât pe localnici, cât și pe autoritățile locale, spun experții.

La sfârșitul săptămânii trecute, în satul Măcărești, dar și în localitatea Frăsînești care intră în componența comunei, era mare forfotă. Cu mic, cu mare, localnicii au ieșit pe ulițe să facă ordine. În timp ce într-o mahala erau greblate frunzele și crengile uscate, în alta câțiva bărbați încărcau într-un tractor gunoiul dosit pe sub garduri în timpul iernii, ceva mai la vale un grup de oameni plantau cei 35 de brazi decorativi oferiți de primărie, iar câteva doamne vopseau gardul viitorului parc din localitate. Galina Lazăr deja își închipuie brâurile gardurilor viu-colorate. „Iată, am ieșit și am vopsit gardul, căci aici peste câteva zile va fi amenajat un parc care va fi și cartea de vizită a satului. Dacă va ieși fiecare să facă curat, vom avea o localitate mai frumoasă”, e convinsă femeia.

Gunoiul încărcat tractor. Foto Primăria Măcărești

Dacă nu vom face noi, atunci cine?

A ieșit la clacă și localnicul Ilarion Șeptelici. Împreună cu alți bărbați, au astupat cu pietriș locurile unde s-au format gropi după instalarea sistemului de aprovizionare cu apă. „Am pus pietriș, să fie acces pentru oameni și să nu se adune noroi când plouă. Am mai acoperit găurile formate pe drum după ce s-a dus zăpada. Dacă nu vom face noi, atunci cine va face?”, se întreabă retoric bărbatul, mândru că la ai săi 72 de ani poate ajuta localitatea și poate fi un exemplu pentru cei mai tineri.

Sătenii au amenajat și zona de lângă stejarul din comună care are peste 100 de ani. Pentru a-l proteja, aici se va instala un gard, o masă și scaune, astfel fiind amenajată o zonă de recreere. Mihail Ganga participă des la salubrizare: „Eu sper că astfel de mobilizări vor schimba și atitudinea oamenilor din sat, inclusiv a celor care nu participă la curățenie și sper că ei vor lua exemplu de la noi”.

Împreună cu ceilalți localnici, au ieșit la curățirea localității și angajații primăriei. Asistenta socială și parajurista, Lilia Mărcuță a greblat frunzele și a adunat gunoiul din jurul sediului primăriei. „Numai dacă cetățenii se vor implica activ, vor păstra curățenia. Asemenea mobilizări ne ajută să comunicăm între noi, ne fac mai responsabili”, spune ea.

Oamenii fac curățenie în comună, nu pentru primar

Sergiu Manciu, primarul comunei Măcărești, se bucură că oamenii manifestă inițiativă și nu așteaptă să fie mobilizați de autorități pentru a contribui la soluționarea problemelor localității: „Mă bucur să văd că oamenii sunt receptivi și vin cu inițiativa. Eu le spun mereu că fac curățenie pentru localitate și nu pentru primar”. Cu ajutorul cetățenilor, în comună este amenajat și locul unde va fi amplasat viitorul parc. „Putem face lucruri mari cu bani puțini. Vreau să-i mobilizăm pe oameni să înțeleagă că ei pot face schimbarea și să participe nemijlocit la realizarea acestei schimbări”, a adăugat alesul local.

Expert: „Trebuie să înțelegem responsabilitățile pe care le avem ca membri ai comunității”

Inițiativele cetățenilor, susținute de administrațiile locale, fortifică relația dintre contribuabil și autoritatea publică, spune Viorel Pîrvan, expert în domeniul bunei guvernări la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. „Acolo unde administrațiile locale sunt mai deschise către cetățeni și există un dialog eficient, sunt mai multe șanse de a implica localnicii în anumite activități în folosul tuturor. Trebuie să înțelegem responsabilitățile pe care le avem ca membri ai comunității, iar participarea cetățenilor la acțiunile de salubrizare este un exemplu bun de urmat pentru toate localitățile. Astfel, oamenii își manifestă spiritul civic activ și disponibilitatea de a face voluntariat, contribuind în același timp la consolidarea comunităților locale. Eforturile și sinergia tuturor locuitorilor pot aduce schimbări în bine în satele noastre”, afirmă V. Pîrvan.

La rândul său, Lilia Curchi, redactoră-șefă a revistei „Natura” și directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, recomandă tuturor primăriilor să preia aceste bune practici de implicare: „Aceste clăci ar trebuie să fie obligatorii și cu participarea tuturor locuitorilor. Astfel, nimeni nu-și va mai permite să ignore munca de salubrizare. Știu că unele localități organizează și concursuri pentru cea mai curată și amenajată mahala sau stradă, alte acțiuni care îi încurajează pe oamenii cu adevărat gospodari și au un impact educativ și ecologic foarte mare”.

Mariana Jacot,

Asociația Presei Independente

Legendă: Câțiva bărbați încarcă într-un tractor gunoiul dosit pe sub garduri în timpul iernii.

Foto: Primăria Măcărești


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/buna-guvernare-curatenie-de-primavara-la-macaresti-la-initiativa-localnicilor-comuna-a-fost-lustruita/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19